De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Arbeidsongeschikt uit dienst? Voorkom een pensioengat!

14 februari 2023

Als je vanwege arbeidsongeschiktheid uit dienst gaat, loopt je pensioenopbouw meestal door. Hier hoef je dan geen pensioenpremie voor te betalen. Dit wordt ‘premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid’ genoemd, en voorkomt een pensioengat. Om voor deze regeling in aanmerking te komen, is het wel belangrijk dat je arbeidsongeschiktheid goed is verwerkt. De volgende praktijksituatie laat zien waarom.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

De situatie

Het dienstverband van een werknemer werd na twee jaar ziekte beëindigd vanwege blijvende arbeidsongeschiktheid. De werkgever meldde het ontslag bij het pensioenfonds, maar noemde de reden hierbij niet. Een paar maanden laten overleed de werknemer. Zijn echtgenote kwam niet in aanmerking voor een uitkering uit de extra overlijdensverzekering. Die had ze wel gekregen als het pensioenfonds wist dat hij arbeidsongeschikt was. Maar nu had hij geen recht meer op premievrije opbouw, en bleef de extra overlijdensverzekering dus niet in stand. Toch heeft het pensioenfonds goed gehandeld, maar op basis van de verkeerde informatie. Daarom is het zo belangrijk dat werkgevers de juiste informatie doorgeven. Via bemiddeling van De Unie heeft de weduwe de uitkering gelukkig alsnog gekregen.

Check dus goed of alle gegevens kloppen

Als de bestanden van pensioenfondsen en verzekeraars aan die van het UWV waren gekoppeld, zouden dit soort situaties niet voorkomen. Maar tot het zover is, adviseren wij het volgende. Eindigt je dienstverband vanwege arbeidsongeschiktheid? Check dan goed of je werkgever dit correct doorgeeft aan het pensioenfonds. Je hebt het zo gevraagd, en kan veel ellende voorkomen.

Meer weten

Heb je vragen over arbeidsongeschiktheid, beëindiging van je dienstverband of je pensioenopbouw? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken Tijdens Pensioen

Verdienen tijdens je pensioen

Pensioen is een tijd van genieten en doen wat je wilt. Voor veel mensen houdt dat in: reizen, lezen en…

Word gratis lid