
Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Dit heeft ook invloed op je vakantieplannen. In deze blog bespreken we wat voor invloed het coronavirus op jouw vakantie(dagen) heeft, hoe het precies zit met wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen en wat ook alweer de regels zijn.
Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in
Wat zijn de wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen?
Ieder jaar bouw je vakantiedagen op bij je werkgever. Volgens de wet heb je jaarlijks recht op minimaal 4 keer de overeengekomen arbeidsduur per week. Werk je 40 uur per week? Dan heb je dus recht op 160 vakantie-uren per jaar. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen.
In sommige cao’s, arbeidsovereenkomsten of bedrijfsreglementen staat dat je naast de wettelijke vakantiedagen, ook recht hebt op bovenwettelijke vakantiedagen. In je cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement zie je of dit het geval is en hoeveel dit er zijn.
Wanneer vervallen je wettelijke vakantiedagen?
Heb je een aantal wettelijke vakantiedagen over? Dan neem je ze automatisch mee naar het volgende jaar. Volgens de regel dien je deze binnen 6 maanden na afloop van het jaar waarin je ze opbouwde op te nemen. Doe je dit niet, dan vervallen de vakantiedagen. Dit betekent dat de wettelijke vakantiedagen die je in 2020 opbouwt, in juli 2021 vervallen.
Let op: in je arbeidsovereenkomst of cao kan staan dat je wettelijke vakantiedagen langer geldig zijn dan de in de wet vastgestelde termijn van 6 maanden. Daarnaast mag je wettelijke vakantiedagen gedurende het dienstverband niet laten uitbetalen.
Wanneer vervallen je bovenwettelijke vakantiedagen?
Voor de vervaltermijn van bovenwettelijke vakantiedagen geldt een andere regel. Bovenwettelijke vakantiedagen mag je namelijk 5 jaar lang meenemen. Ook hier geldt dat de termijn ingaat aan het einde van het jaar waarin je ze opbouwde. Dit betekent dat de bovenwettelijke vakantiedagen die je in 2015 opbouwde, nog 5 jaar kunnen worden meegenomen, dus tot en met 2020.
Wanneer is er sprake van bovenwettelijke vakantiedagen?
Omdat er per cao of arbeidsovereenkomst verschillen zitten in of je bovenwettelijke vakantiedagen hebt en welke termijnen hiervoor gelden, is het verstandig om eerst je cao, bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst te checken. In tegenstelling tot wettelijke vakantiedagen, mag je bovenwettelijke vakantiedagen wél tijdens je dienstverband laten uitbetalen.
Corona en vakantie(dagen): hoe zit het precies?
We ontvingen al een aantal keer de vraag: mag mijn werkgever mij verplichten om vakantiedagen op te nemen als er door het coronavirus minder werk is? Het antwoord op deze vraag is: nee, dat mag niet.
Had je al een vakantie gepland en wil je – omdat je vakantie vanwege het coronavirus niet doorgaat – je vakantie intrekken? Dan hoeft je werkgever hier niet aan mee te werken. Is er voldoende werk? Dan kan je werkgever ervoor kiezen om vanuit ‘goed werkgeverschap’ in te stemmen met je verzoek tot intrekking. Echter, is er vanwege het virus weinig werk of is er al vervanging geregeld? Dan is de kans groot dat je werkgever aangeeft dat je je vakantiedagen gewoon moet opnemen, zoals was afgesproken. Ga hierover het gesprek aan met je werkgever.
Heb je hiermee te maken of heb je er vragen over? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je hierbij helpen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0345-851 963, maar je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.