De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Romantiek op de werkvloer: waar moet je op letten?

12 mei 2022

Het kan iedereen overkomen: je krijgt gevoelens voor een collega, misschien zelfs een relatie. Wat moet je daarmee? Je kunt je gevoelens negeren en onderdrukken. Maar mag je er eigenlijk ook aan toegeven? En zo ja, heeft dat vervelend consequenties voor je relatie met collega’s, werk of dienstverband? Wij staan uitgebreid stil bij de situatie, jouw rechten en de belangrijkste aandachtspunten.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Wat zijn de regels?

Wettelijk gezien staat niets een relatie op de werkvloer in de weg, dus je werkgever kan je het niet verbieden. Maar hij mag wel beleid opstellen over hoe je met zo’n situatie om moet gaan en dit vastleggen in het bedrijfsreglement, personeelshandboek of de gedragscode. Hier kan bijvoorbeeld in staan dat je een relatie moet melden of hoe je ongemakkelijke situaties op de werkvloer voorkomt. Je werkgever moet je duidelijk op dit beleid wijzen, zodat jij weet wat de regels zijn. Doe zo nodig ook zelf onderzoek naar eventueel beleid over relaties met collega’s.

Relatie met een gelijkwaardige collega

Als je een relatie krijgt met een collega op hetzelfde niveau als jij, is het belangrijk hier zakelijk mee om te gaan: jullie werk mag hier niet onder lijden. Zolang daar geen sprake van is, mag je werkgever er niets aan doen. Maar lijdt jullie werk er wel onder, dan kan je werkgever ingrijpen. Bijvoorbeeld door een van jullie op een andere afdeling te plaatsen. Hier moet hij altijd een goede reden voor hebben.

Relatie tussen leidinggevende en ondergeschikte

Een relatie tussen collega’s op een ander niveau, liggen een stuk gevoeliger: als leidinggevende heb je namelijk niet alleen een voorbeeldfunctie, maar er is ook sprake van een scheve machtsverhouding. Bovendien kunnen ook collega’s zich onveilig gaan voelen. Wees dus erg voorzichtig met zo’n relatie.

Het belangrijkste is om open te zijn over de relatie en deze zo snel mogelijk te melden. Doe je dit niet, dan kan dat nadelige gevolgen hebben – in het uiterste geval zelfs ontslag. Een andere optie is om een van de twee personen in de relatie naar een ander team of andere afdeling over te plaatsen, zodat je zakelijk niet met elkaar te maken krijgen.

Onveilige of onprettige situaties

Romantische gevoelens op de werkvloer kunnen een bron van onveilige of ongezonde situaties vormen. Van vervelende roddels die de ronde doen tot collega’s die bang zijn dat iemand een voorkeursbehandeling krijgt. Als hier sprake van is, moet een werkgever ingrijpen. Dat geldt al helemaal in de gevaarlijke situatie dat een leidinggevende gevoelens heeft voor een ondergeschikte, maar die gevoelens niet wederzijds zijn. Werkgevers mogen en moeten duidelijke grenzen stellen aan risicovolle situaties of ongewenst gedrag.

Voel jij je onveilig op je werk, om welke reden dan ook? Dan kun je altijd naar een vertrouwenspersoon. Daar kun je je verhaal doen. Onderzoek daarnaast of er beleid is om onprettige omgangsvormen te melden. Bewaar berichtjes, e-mails of andere bijlagen die je krijgt, zodat je deze als bewijs kunt gebruiken voor je werkgever of vertrouwenspersoon.

Meer weten

Heb je vragen over relaties op de werkvloer? Of zit je zelf in een lastige of onprettige situatie, en weet je niet wat je het beste kunt doen? Neem dan gerust op met ons Service Center. We zijn elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

Gerelateerde berichten

Goede voornemens op het werk: 4 tips

Meer sporten, minder drinken, letten op de uitgaven. Goede voornemens, wie heeft ze niet? Uiteindelijk gaat het allemaal om goede…

Word gratis lid