De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

VCP zegt geen ‘ja’ tegen uitwerking pensioenakkoord

19 juni 2020

Overleg tussen alle bij de VCP aangesloten bonden heeft afgelopen nacht geleid tot een ‘geen ja’ tegen wat er nu op tafel ligt als pensioenakkoord. Belangrijkste hangijzer, ook voor De Unie, is de compensatie voor een grote groep werknemers die pensioenopbouw kwijt raakt. De minister gaat er vanuit dat werknemers zelf dit enorme pensioengat repareren door met hun werkgever te onderhandelen.

Dat leidt op z’n minst tot onduidelijkheid, waarschijnlijk tot verschillen en een groot pensioengat bij veel werknemers. Met een crisis voor de deur waarvan werkgevers nu al aangeven dat arbeidsvoorwaarden moeten worden ingeleverd wil de VCP op landelijk niveau zekerstellen dat die compensatie er alsnog komt. Of dat gaat lukken, hangt nu vooral af van het standpunt van politieke partijen in de Tweede Kamer.

De VCP is positief over het nieuwe contract en over wat ‘de bijzettafel’ is gaan heten (AOW, nabestaandenpensioen en RVU). Bij de VCP (en dus ook De Unie) bestaat vertrouwen dat details positief zullen worden uitgewerkt. Maar de uitblijvende compensatie zorgt voor het ‘Geen ja’ tegen het akkoord.

De VCP roept de minister nu op het hele pakket te delen met de Tweede kamer. Dan ligt ook het kostenneutrale plan voor compensatie zoals de VCP dat heeft aangedragen op de goede plek. Blijkt dan politieke onwil bij de fracties om dit plan te omarmen, dan laat de politiek een grote groep werknemers in de kou staan.

Gerelateerde berichten

Werken na je pensioen? Zo zit het!

Sommigen kijken tijdens hun loopbaan ontzettend uit naar het moment dat ze met pensioen mogen. Anderen kunnen het zich niet…

Word gratis lid