
Als je werkgever jouw dienstverband wil beëindigen, moet hij daar toestemming voor krijgen van het UWV of een ontbinding vragen aan de kantonrechter. Dit hoeft niet als jullie een gezamenlijk akkoord bereiken over beëindiging van je dienstverband. Bij zo’n akkoord maken jullie afspraken over die beëindiging, deze worden vastgelegd in een overeenkomst: de vaststellingsovereenkomst (VSO). Wat moet je daarvan weten?
Beëindiging met wederzijds goedvinden
Je sluit een vaststellingsovereenkomst bij een zogenaamde ‘beëindiging met wederzijds goedvinden’. Dit lijkt misschien wat vreemd, misschien ben je het namelijk helemaal niet eens met het ontslag. Bijvoorbeeld als je een voorstel ontvangt van je werkgever wegens een reorganisatie, of als je tot de conclusie komt dat voortzetting van je arbeidsovereenkomst voor niemand wenselijk is – hoe vervelend je dat ook vindt.
Invloed via afspraken
Het is al lang gebruikelijk om arbeidsovereenkomsten te beëindigen via een vaststellingsovereenkomst. De methode wordt geaccepteerd door het UWV én biedt jou ook voordeel: je werkgever en jij kunnen afspraken maken onder welke voorwaarden je arbeidsovereenkomst eindigt. Hier kun je zelfs over onderhandelen. Zo kan een ontslag met wederzijds goedvinden praktisch gezien de voorkeur hebben boven een procedure via het UWV of de kantonrechter.
Gemaakte afspraken schriftelijk vastleggen
Om eventuele discussies in de toekomst te voorkomen, leggen jullie alle afspraken schriftelijk vast. Denk hierbij aan afspraken over:
- einddatum
- opname of uitbetaling van vakantiedagen
- hoogte van de (transitie)vergoeding
- eindafrekening
- vrijstelling van werk
- concurrentiebeding
- afgave van positieve referenties
- eventuele bonussen
- overige vergoedingen
- secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals telefoon of auto van de zaak
Ook is de reden om het dienstverband te beëindigen belangrijk om vast te leggen. Hiermee beoordeelt het UWV namelijk of je na je ontslag in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Daarnaast moet in de vaststellingsovereenkomst duidelijk worden dat je werkgever het initiatief heeft genomen, en dat jij hier niet verwijtbaar aan bent.
Finale kwijting
Vaak wordt finale kwijting opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. Dit betekent dat beide partijen niets meer van elkaar te vorderen hebben behalve wat is afgesproken in de vaststellingsovereenkomst. Je moet er dus zeker van zijn dat je geen onkosten hebt gemaakt die je werkgever jou nog moet vergoeden. Andersom kun je denken aan een terugbetalingsregeling voor studiekosten. Let hier dus goed op.
Advies inwinnen
Het is altijd raadzaam om een vaststellingsovereenkomst eerst juridisch te laten toetsen voordat je tekent. Zo weet je zeker dat de afspraken correct en volledig zijn, en dat er niets meer is waar je over kunt onderhandelen. Ook zorg je er zo voor dat je jouw overeenkomst kunt gebruiken om een WW-uitkering aan te vragen.
Corona: meer vso’s
Door het coronavirus en de sommige overheidsmaatregelen verkeren veel werkgevers in financieel zwaar weer. Mogelijk zullen sommige bedrijven de komende tijd moeten reorganiseren, en De Unie krijgt signalen dat werknemers nu al een voorstel krijgen om een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Ons advies: teken niets en laat ons de overeenkomst eerst checken.
Meer weten
Heb je te maken met ontslag of krijg je een vaststellingsovereenkomst aangeboden? De Unie kan je helpen! Neem gerust contact met ons op, ook als je geen lid bent. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.
Meer nieuws ontvangen?
Ben je geen lid van De Unie, maar wil je wel graag updates ontvangen over jouw werk, zorg en inkomen? Meld je dan via de website aan voor onze nieuwsbrief.
[print_link]