
Veel werknemers krijgen deze dagen het vakantiegeld op hun rekening gestort. Toch merken we bij De Unie dat er soms onduidelijkheid is: heb je er altijd recht op? Hoeveel moet je precies krijgen? En mag je werkgever het op een ander moment uitbetalen? Tijd voor helderheid!
Sluit je nu aan, dit kan al vanaf €0,-
Wat is vakantiegeld eigenlijk?
Vakantiegeld (officieel: vakantiebijslag) is een toeslag van minimaal 8% boven op je brutoloon van het afgelopen jaar. Het is bedoeld om je vakantie financieel mogelijk te maken. Je bouwt het meestal maandelijks op, maar ontvangt het in de praktijk vaak in mei of juni.
Volgens de Rijksoverheid heb je wettelijk recht op vakantiegeld, tenzij je meer dan drie keer het minimumloon verdient. In dat geval mag je werkgever er in theorie van afwijken, maar in de praktijk is dat zeldzaam.
Hoeveel vakantiegeld krijg je?
De standaard is 8% van je brutoloon over het afgelopen jaar. Let op: dit gaat over je loon. Extra inkomsten zoals een eindejaarsuitkering of bonus tellen niet mee voor de berekening. Overwerk of ploegentoeslag kunnen wel meetellen in de berekening. Check hiervoor de cao of je arbeidsovereenkomst. Werk je via een uitzendbureau of op oproepbasis? Dan gelden er soms afwijkende regels, dus check je contract of cao goed.
Het Nibud biedt handige tools om je vakantiegeld te berekenen.
Wanneer krijg je het?
De meeste mensen ontvangen hun vakantiegeld in mei of juni, maar werkgevers mogen hiervan afwijken als dat in je contract staat. Zolang je het maar uiterlijk op 30 juni hebt ontvangen. Is dat niet het geval? Of twijfel je of het bedrag klopt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag om duidelijkheid te krijgen en waar nodig actie te ondernemen.
Belasting en vakantiegeld: een domper?
Veel mensen verwachten een hoger bedrag aan vakantiegeld dan uiteindelijk op hun rekening wordt gestort. Niet omdat de Belastingdienst je wil benadelen, maar omdat vakantiegeld onder de categorie ‘bijzonder loon’ valt, waarvoor een hoger belastingtarief geldt.
Wat als je ziek bent of werkloos wordt?
Ook als je ziek bent, loopt je vakantiegeldopbouw door. Word je werkloos, dan keert het UWV vakantiegeld uit over je WW-uitkering. Meer daarover lees je op de site van het UWV.
Wat doet De Unie?
De Unie controleert cao-afspraken en helpt je als je denkt dat je te weinig vakantiegeld ontvangt. Twijfel je? Neem contact op met ons Service Center. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur via 0345 851 963 of sc@unie.nl. Samen zorgen we dat jij krijgt waar je recht op hebt.
Tip van Karin Oosterveld: Gebruik je vakantiegeld verstandig. De Nibud-tool helpt je kiezen: sparen, schulden aflossen of toch die vakantie boeken?
Karin Oosterveld, teammanager, jurist arbeidsrecht