De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Vakantie en werken tegelijk? Het kan met een workation!

01 augustus 2023

In verreweg de meeste kantoorbanen van Nederland is het hartstikke normaal dat niet iedereen op de werkvloer werkt. Thuiswerken is gemeengoed sinds corona. Maar als je dan tóch niet naar kantoor gaat, waarom zou je dan niet in een tropisch paradijs werken? Steeds meer mensen gaan op workation: werken op een vakantiebestemming. Overdag zit je achter je laptop, maar zodra je werkdag of -week erop zit, ben je op vakantie. Wij helpen je uitzoeken of dat iets voor jou is.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Waarom je met workation moet gaan

Productief aan de slag, maar mét vakantiegevoel

Vakantie is deels zo lekker omdat je die dagelijkse routines lekker thuis kunt laten. Even geen huishouden en boodschappen doen. Tijdens een workation kan dit zorgen voor goede focus, waardoor de uren waarin je werkt effectiever zijn dan thuis. Bovendien: nieuwe prikkels zorgen vaak voor frisse ideeën en extra motivatie. En heb je toch even geen concentratie meer? Dan neem je toch een duik in het zwembad, lees je een boek aan het strand of loop je even een ommetje om weer op te laden?

Het kost je geen vakantiedagen

Hoeveel verlofdagen je ook hebt, het zijn er bijna nooit genoeg. Goed nieuws: een workation kost je helemaal geen vakantiedagen. Zo kun je veel vaker dat heerlijke vakantiegevoel ervaren. En wil je er toch een paar dagen zijn zónder werk? Dan neem je daar gewoon vakantiedagen op – waarin je niet hoeft te reizen of bij te slapen van de vlucht, dus volledig kunt genieten!

Niet alleen voor digital nomads

Lang was de workation voorbehouden voor de digital nomads: jonge mensen die met niets meer dan een backpack en laptop de wereld rondreisden en vanaf de mooiste plekken hun werk deden. Die tijden zijn veranderd. De opkomst van thuis- en hybride werken maken het voor heel veel meer mensen mogelijk op met workation te gaan. Houd er wel rekening mee dat je duidelijke afspraken met je werkgever moet maken over je werkplek en bereikbaarheid.

Waarom een workation misschien minder geschikt voor je is

Verstoorde werk-privébalans

Hoe mooi het ook klinkt om op een vakantiebestemming te werken: ook tijdens je workation moet je gewoon hele dagen werken en goed bereikbaar zijn. Dat is niet anders dan in Nederland. Het blijft dus nodig om hard aan een gezonde werk-privébalans te werken – wat misschien nog wel moeilijker is, omdat je natuurlijk graag zo veel mogelijk het vakantiegevoel najaagt.

Niet alle comfort van thuis

Op vakantie heb je nu eenmaal minder van je eigen spullen dan thuis. Zo is het goed mogelijk dat je het even moet doen zonder je supersnelle internetverbinding, goede bureau, ergonomische bureaustoel en stilte van thuis.

Workation kost geld

Houd er bovendien rekening mee dat je workation geld kost. Je verblijf, eten, drinken: het is allemaal niet gratis – helemaal niet als je hypotheek of huur in Nederland ook gewoon doorloopt. Je werkgever is niet verplicht om deze kosten te vergoeden.

Meer weten

Wil jij ook met workation of sparren over de voor- en nadelen ervan in jouw situatie? Of krijg je graag advies om je workation-wens met je werkgever te bespreken? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid