De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Vakantie 2021: wat als je erna in quarantaine moet?

01 juli 2021

Steeds meer landen openen hun grenzen, waardoor vakantie naar het buitenland weer beter mogelijk wordt. Toch is reizen nog niet zo onbezorgd als voor de coronapandemie. Zo zijn er nog steeds risicogebieden en moet je soms in quarantaine. Als je thuis kunt werken, hoeft dat geen groot probleem te zijn. Maar wat als je dat niet kunt: mag je werkgever je loon dan stopzetten?

Loon tijdens quarantaine

Als je nu op vakantie gaat, neem je bewust het risico dat quarantaine bij thuiskomst verplicht is – ook als je reisbestemming vóór vertrek nog een positief reisadvies krijgt. Daarom is loondoorbetaling tijdens je quarantaine niet vanzelfsprekend. Moet je in quarantaine en kun je thuiswerken, dan moet je dit doen en houd je recht op je loon. Maar kun je niet thuiswerken? Dan heb je in principe geen recht op loon. Wel kun je met je werkgever in gesprek over afspraken, bijvoorbeeld over verlofuren of vakantiedagen opnemen: dan krijg je namelijk wel je loon doorbetaald.

 Quarantaine na bezoek aan een risicogebied

In sommige gevallen adviseert of verplicht de overheid je om de tien dagen na thuiskomst van je vakantie in quarantaine te gaan. Dit hangt af van het reisadvies voor je vakantiebestemming: schat de overheid in dat je risico loopt in een bepaald land of gebied? Dan geeft het deze regio de oranje of rode kleurcode, waarmee er een negatief reisadvies voor geldt. Kom je terug uit een oranje of rood gebied? Dan ga je tien dagen in quarantaine. Dit betekent:

  • er komt niemand op bezoek
  • jij gaat nergens naartoe
  • je laat anderen boodschappen voor je doen – alleen als dit echt niet kan én jij geen gezondheidsklachten hebt, kun je dit zelf doen
  • je werkt zo mogelijk thuis

Op dag 5 kun je een coronatest doen bij de GGD. Is die negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Advies: wees eerlijk en duidelijk

Zoals we eerder lieten weten: je hoeft je werkgever niet te vertellen waar je naartoe gaat op vakantie. Toch adviseren we je om het te laten weten als je in een risicogebied bent geweest. Je werkgever is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van jou én je collega’s. Als er een kans bestaat dat jij besmet bent geraakt tijdens je vakantie, is het veiliger voor je collega’s als jij niet naar werk komt. Je werkgever kan je niet verplichten om het quarantaine-advies op te volgen. Hij mag je wel de toegang tot de werkplek ontzeggen.

Meer weten

Dreigt je werkgever je loondoorbetaling stop te zetten? Neem direct contact op met onze juridisch experts! We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid