De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Twee jaar ziek. En dan?

14 oktober 2020

Als je langdurig ziek bent, moet je werkgever twee jaar lang minstens 70 procent van je loon doorbetalen. Ook is hij medeverantwoordelijk voor jouw re-integratie tijdens deze periode. Kun je ook na die twee jaar niet meer aan het werk? Dan kom je in aanmerking voor een WIA-uitkering van het UWV. Maar eerst onderzoekt de uitkeringsinstantie of je werkgever jou wel voldoende heeft geholpen. Zo niet? Dan krijgt je werkgever een loonsanctie.

Langdurig ziek

Iedereen meldt zich weleens ziek bij z’n werkgever. Meestal ben je na een paar dagen weer opgeknapt en klaar om te werken. Maar wat als je ziekte langer duurt? Dan maak je samen met je werkgever afspraken over wat je nog kunt doen, en wat niet meer. Je komt terecht in het re-integratietraject van maximaal twee jaar. Tijdens deze periode moet je werkgever jou minimaal 70 procent van je loon doorbetalen en is hij verplicht om jou te helpen re-integreren. Ook geldt er een opzegverbod: je werkgever mag je niet ontslaan zolang hij je loon moet doorbetalen.

Benieuwd wie wat wanneer moet doen tijdens jouw re-integratie? Dat lees je hier.

WIA-aanvraag

Ben je bijna twee jaar ziek en is er geen vooruitzicht op verbetering? Dan kun je een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. De instantie bepaalt of je in aanmerking komt voor een uitkering. Maar eerst onderzoekt het of je werkgever wel voldoende re-integratie-inspanningen heeft geleverd. In andere woorden: heeft je werkgever er wel alles aan gedaan om jou weer aan het werk te krijgen, in je eigen bedrijf of bij een andere werkgever?

Loonsanctie

Vindt het UWV dat je werkgever meer had kunnen of moeten doen aan jouw re-integratie, dan kan het besluiten om een loonsanctie op te leggen. Je werkgever moet je loon dan langer blijven doorbetalen. Je krijgt dat nog geen uitkering. Deze verlenging van de loondoorbetaling duurt maximaal 52 weken: in deze periode kan je werkgever zijn tekortkomingen repareren en heb jij de kans om alsnog te re-integreren. Lukt dat? Dan vervalt de loondoorbetalingsverplichting.

Na de loonsanctie

Is het na de loonsanctie niet gelukt om te re-integreren? Dan kent het UWV alsnog een WIA-uitkering toe.

Meer weten

Heb je vragen over re-integreren, langdurige ziekte of de loondoorbetalingsverplichting? Neem gerust contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Meer nieuws ontvangen?

Ben je geen lid van De Unie, maar wil je wel graag updates ontvangen over je werk, zorg en inkomen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

[print_link]

Gerelateerde berichten

Word gratis lid