De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Transitievergoeding bij tijdelijke contracten

10 september 2020

Tot 1 januari 2020 had je pas recht op een transitievergoeding als je minstens twee jaar in dienst was. Een tijdelijk dienstverband was hierdoor vaak te kort om aanspraak te maken op een vergoeding. Met de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans heb je vanaf je eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Dus óók als je een tijdelijk contract hebt. Benieuwd hoe het precies zit? Wij leggen het uit.

Recht op transitievergoeding

Als je werkgever jou ontslaat of je contract niet verlengt, heb je recht op een transitievergoeding. Het maakt niet uit of je een tijdelijk of vast contract hebt, en ook niet of je proeftijd al voorbij is. Word je niet ontslagen, maar neem je zelf ontslag vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van je werkgever? Dan heb je in sommige gevallen ook recht op een transitievergoeding.

Hoogte transitievergoeding

Vanaf je eerste dag in dienst heb je recht op een transitievergoeding bij ontslag: 1/3 van je brutomaandsalaris per volledig jaar. Voor een periode korter dan een jaar, krijg je een evenredig deel. Hoe je dat deel moet berekenen? Daar kun je de formule op de website van de rijksoverheid voor gebruiken.

Meer weten

Heb je vragen over ontslag, de transitievergoeding of dit artikel? Neem gerust contact met ons op met ons Service Center. Bel of mail ons via 0345 – 851 963 of  sc@unie.nl.

Meer nieuws ontvangen?

Ben je geen lid van De Unie, maar wil je wel graag updates ontvangen over werk, zorg en inkomen? Meld je dan aan als volger van De Unie via onze website.

Gerelateerde berichten

Een goede VSO regel je zo

Een ontslag kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zelf ontslag nemen en ontslagen worden, zijn de twee meest voorkomende. Maar je…

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet: wat nu?

We krijgen regelmatig de vraag wat er gebeurt als je op staande voet wordt ontslagen. In het kort: je arbeidsovereenkomst…

Word gratis lid