
De komende dagen wordt het warm. En als de trend van afgelopen jaren doorzet, geldt dat ook voor de rest van de zomer. Normaal is dat niet zo’n probleem: op de meeste werkplekken zijn er hulpmiddelen tegen hitte, zoals airconditioning en goede zonnewering. Maar nu – en de rest van de zomer – werken veel van ons nog regelmatig thuis. Hoe ga je daar om met de hitte, zonder al die hulpmiddelen? Kan het te warm zijn om te werken, en wat betekent dat voor jou? Onze arbeidsrechtexperts leggen het je uit.
Wanneer is warm té warm?
Werken als je het te warm hebt, is geen pretje. Sterker nog: het kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Maar wanneer is het te warm? Dat is moeilijk te bepalen. Het hangt namelijk niet alleen af van de buitentemperatuur, maar ook van factoren als luchtvochtigheid, warmtestraling en luchtsnelheid. Bovendien is het eerder te warm als je lichamelijke inspanning levert dan wanneer je achter een bureau zit. Daarom is er geen algemene maximumtemperatuur. Wel zijn er wat Arbo-vuistregels:
- Boven de 26 ËšC is er sprake van extra lichamelijke belasting en moet je nadenken over maatregelen.
- Voor licht fysiek kantoorwerk geldt een maximumtemperatuur van 28 ËšC.
- Voor lichamelijk inspannend werk geldt een maximumtemperatuur van 25 ËšC.
Komt de temperatuur op je werkplek hierboven? Dan kan er een kans ontstaan op gezondheidsschade. Vóórdat corona uitbrak, moest er dan een deskundige komen beoordelen of de temperatuur te hoog is.
Wat kun je zelf doen?
Op kantoor kan een werkgever maatregelen nemen tegen hitte. Maar thuis gaat dat wat lastiger. Probeer daarom je eigen werkplek hittebestendiger te maken.
- Houd de zon zoveel mogelijk buiten. Houd de gordijnen en ramen dicht, vooral als de zon erop staat. Lucht je werkplek goed door als de buitentemperatuur lager is, zoals ’s ochtends en ’s avonds.
- Drink genoeg water. ’t Liefst op kamertemperatuur, te koud water helpt niet tegen de warmte. Drink ook zo min mogelijk warme dranken.
- Eet niet te zwaar. Je lichaam moet namelijk harder werken om het voedsel te verteren, waardoor je het warmer krijgt.
- Maak je polsen regelmatig nat. Hier koelt je hele lichaam direct van af. Of neem een verfrissende douche tussendoor. Maar ook hiervoor geldt: niet te warm of te koud, daar krijg je het alleen maar warmer van.
- Zet zoveel mogelijk apparaten uit. Deze geven namelijk warmte af als ze aan staan.
- Gebruik een ventilator, en zet er eventueel een bak of emmer met flessen ijs voor; zo maak je makkelijk een doe-het-zelf-airco.
- Ga in de noordelijkste kamer van je huis zitten, daar is het vaak koeler.
Kun je iets van je werkgever verwachten?
Officieel moet je werkgever zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving, ook als je thuiswerkt. Door de huidige situatie kan hij alleen niet veel meer doen dan de kosten voor een ventilator – of hoogstens een airco – vergoeden. Vraag of er een hitteprotocol is en probeer afspraken te maken over je werktijd of werkduur, zodat je in ieder geval niet op het heetste moment van de dag op je zolderkamer hoeft te zitten. Houd je het echt niet uit thuis? Overleg dan of je naar werk kunt: daar zijn de werkplekken vaak iets koeler. Komen je werkgever en jij er niet uit, neem dan even contact met ons op. Wij adviseren wat jij het beste kunt doen om verantwoord aan het werk te blijven.
Meer weten
Vragen over werken als het warm is, een gezonde thuiswerkplek of dit artikel? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur, via sc@unie.nl en 0345 851 963.
Meer nieuws ontvangen?
Ben je geen lid van De Unie, maar wil je wel graag updates ontvangen over werk, zorg en inkomen? Meld je dan aan als volger van De Unie via onze website.