De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Terug van vakantie, terug naar werk?

12 augustus 2020

De komende tijd willen sommige werkgevers weer zoveel mogelijk terug naar de vaste werkplek. En dat kan best spannend zijn: het wordt op werk een stukje drukker, maar bijvoorbeeld ook in het (openbaar) vervoer. Wat kun je nou doen om zo veilig mogelijk aan het werk te blijven? Waar moet je allemaal op letten, en wat mag je van je werkgever verwachten? Onze experts leggen het je graag uit.

Overheidsmaatregelen gaan voor

Veel maatregelen van de overheid zijn al versoepeld, maar er zijn een paar die de komende tijd nog wel blijven gelden. Die gaan altijd voor richtlijnen van je werkgever of branchevereniging. De belangrijkste? De anderhalvemeterregel. In sommige beroepen kun je die afstand niet houden, daarom heeft het RIVM adviezen voor contactberoepen opgesteld om veilig te werken. Verder móét je thuisblijven als je last hebt van:
• neusverkoudheid
• loopneus
• niezen
• keelpijn
• lichte hoest
• benauwdheid
• verhoging tot 38 graden of koorts (hoger dan 38 graden)

Heeft een van je huisgenoten koorts of last van benauwdheid? Dan moet iedereen uit je huishouden thuisblijven totdat iedereen 24 uur lang klachtenvrij is. Werk je in een cruciaal beroep of vitaal proces? Dan moet je alleen thuisblijven als je last hebt van koorts én een van de andere gezondheidsklachten.

Hygiënemaatregelen

Verder zijn de hygiënemaatregelen nog steeds van belang, óók op de werkvloer:

• Was je handen regelmatig 20 seconden lang met water en zeep.
• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
• Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze gelijk weg en was je handen.
• Schud geen handen.

Coronaprotocol op je werk

Bovenstaande regels en richtlijnen zijn algemeen. Per sector, bedrijf, werkplek of kantorenpand kunnen deze daarom verder worden aangevuld met een eigen coronaprotocol om veilig en verantwoord aan de slag te gaan. In zo’n protocol kunnen maatregelen staan als:

• vaste werkdagen voor jou en je collega’s
• plexiglas tussen bureaus
• vaste werkplekken om verspreiding te voorkomen
• tape op de vloer om voldoende afstand te markeren
• bureaus verder van elkaar schuiven
• geen gedeelde apparaten en hulpmiddelen, zoals toetsenborden
• maximaal aantal personen in de lift
• meerdere trappenhuizen opsplitsen: met de ene kun je naar boven, met de andere naar beneden
• een beperkt aantal collega’s of klanten tegelijk in één ruimte

Vraag bij jouw werkgever of brancheorganisatie naar het coronaprotocol dat bij jullie geldt. Ga ook het gesprek aan met je werkgever om ideeën aan te dragen of je zorgen te uiten. Heb je de laatste tijd thuisgewerkt en vind je het spannend om weer naar werk te gaan? Geef het duidelijk en op tijd aan. Misschien kun je wel wat langer (deels) thuis blijven werken. Blijf er ook over praten met je collega’s: misschien komen jullie onderling wel tot veilige manieren om samen te werken.

Spreiding

Probeer ook afspraken te maken met je werkgever om drukke plekken of momenten te vermijden. Moet je tijdens de spits met het ov? Bespreek of je wat later of eerder kunt beginnen, zodat je op een rustiger moment kunt reizen. Je kunt ook kijken of er andere manieren zijn om op je werk te komen en wat je werkgever voor je kan betekenen. Spreiding kan daarnaast drukte op de werkvloer voorkomen.

Toch onveilig gevoel?

Niet iedereen houdt zich even goed aan de richtlijnen en regels. Voel jij je onveilig omdat je werkgever de maatregelen niet serieus neemt, of omdat je collega’s zich niet aan de voorschriften houden? Geef het aan. Wijs de mensen om je heen op de overheids- en organisatierichtlijnen en maak duidelijk waar jij je (niet) comfortabel bij voelt. Neem zo nodig het initiatief om een protocol op te stellen. Houd je ondanks alles toch een onveilig gevoel op de werkvloer? Neem dan gerust contact op met ons. Samen nemen we je opties door.

Terug van een oranje of rood gebied

Ben je op vakantie geweest in een land of gebied met een oranje of rood reisadvies? Dan adviseert de overheid dringend om twee weken thuis te blijven. Daarnaast kan je werkgever jou verbieden om naar werk te komen: hij is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van je collega’s. Of je salaris doorloopt tijdens zo’n thuisquarantaine, lees je in dit artikel over vakantie in coronatijd.

Meer weten

Heb je vragen over de maatregelen op jouw werkplek of wil je deze graag bespreken met een onafhankelijke arbeidsrechtdeskundige? Of maakt je werkgever het moeilijk om de overheidsmaatregelen op te volgen? Neem gerust contact met ons op. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Meer nieuws ontvangen?

Ben je geen lid van De Unie, maar wil je wel graag updates ontvangen over werk, zorg en inkomen? Meld je dan aan als volger van De Unie via onze website.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Ben jij vrij op 5 mei?

Waarom is er ieder jaar onduidelijkheid of je op 5 mei vrij bent? Omdat 5 mei wel een nationale feestdag…

Hoeveel vakantiedagen heb jij?

Het is een belangrijke arbeidsvoorwaarde, maar niet altijd even duidelijk: je vakantiedagen. Die onduidelijkheid komt vooral door de verschillende soorten…

Word gratis lid