De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Dáárom is studeren na je pensioen een goed idee

07 augustus 2024
Studeren op latere leeftijd

Op de latere leeftijd nog de schoolbanken in? Kan prima! Sterker nog: het is hartstikke belangrijk om je brein na je pensioen actief te houden. Bij welke onderwijsinstellingen kun je terecht, en hoe het zit qua kosten? In dit artikel vertellen we waar je rekening mee moet houden als je na je pensioen (weer) gaat studeren.

Nu 3 maanden gratis Compleet Lidmaatschap!

 

Neus in de boeken

Collegebanken worden lang niet altijd meer alleen door jonge studenten gevuld: ook steeds meer gepensioneerden duiken met hun neus in de boeken. De redenen daarvoor zijn verschillend. Zo kan het een kans zijn om je alsnog te verdiepen in het vakgebied dat je vroeger al interessant vond, maar waar je geen baanperspectief in zag. Of misschien had je na de middelbare school niet de mogelijkheid om te gaan studeren. Het kan ook een manier zijn om je te verdiepen in de historische achtergrond van maatschappelijke gebeurtenissen, of meer te leren over een andere taal of cultuur.

Hersens laten kraken

Bovenal is studeren een manier om je brein actief te houden – érg belangrijk, zeker na je pensioen. Het is zelfs een van de voorwaarden om van je pensioen te genieten, aldus verouderingsonderzoeker Andrea Maier. Zij werkt als hoogleraar gerontologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is daarnaast hoogleraar geriatrie (ouderengeneeskunde) aan de University of Melbourne. Hoe je je pensioen beleeft, hangt volgens Maier af van drie factoren: actieve hersenen, een gezond lichaam en een levendig sociaal leven. Als een van die factoren wegvalt, dan raakt de eenheid uit balans. Stel, je hebt een lichamelijke kwaal en bent daardoor aan huis gekluisterd, dan heeft dat óók invloed op bijvoorbeeld je sociale leven.

Onderwijs op maat

Studeren op latere leeftijd kan in verschillende vormen. Wil je een deel- of voltijd studie aan de universiteit volgen, schrijf je dan in voor het reguliere onderwijs. Houd er wel rekening mee dat studeren aan de universiteit duur kan zijn, aangezien je het instellingstarief moet betalen. Dit tarief varieert enorm per universiteit – verschillen van enkele duizenden euro’s op jaarbasis zijn niet ongebruikelijk. Onderzoek dus de mogelijkheden in verschillende steden.

Daarnaast kun je je inschrijven voor het zogenaamde Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO). Dit zijn speciale onderwijsprogramma’s op maat aan een universiteit of hbo-instelling, speciaal voor mensen die op latere leeftijd willen studeren. De onderwijstijden zijn aangepast, de didactische methode is anders en er zijn geen toetsmomenten. Het HOVO is misschien het best te vergelijken met een intensieve academische cursus van tien bijeenkomsten. Er zijn ook andere instituten die soortgelijke cursussen aanbieden – denk aan de Volksuniversiteit. Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor een thuiscursus, bijvoorbeeld via NTI of LOI.

Kennis als kapstok

Studeren op latere leeftijd lijkt in eerste instantie misschien lastig: je hersenen moeten simpelweg wennen aan het feit dat je ze opeens weer op een andere manier gebruikt. Gelukkig zul je zien dat je steeds makkelijker nieuwe informatie opslaat. Daarnaast helpt het om de kennis die je de afgelopen jaren hebt opgedaan als kapstok te gebruiken. Door nieuwe informatie te koppelen aan wat je al weet, onthoud je die beter. Zie je leeftijd dus niet als een obstakel, maar als een voordeel!

Advies op maat

Heb je vragen over studeren op latere leeftijd? Onze experts nemen je graag bij de hand. Neem direct contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid