De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Stage lopen: waar moet je op letten?

12 augustus 2021

Veel scholieren en studenten lopen tijdens hun opleiding een stage. Dit is de ultieme mogelijkheid om de theorie die je hebt geleerd in de praktijk te brengen en uit te breiden. Daarnaast krijg je een goed beeld van het werk: daardoor kan het je helpen bij je keuze voor een leuke baan of vervolgopleiding. Bovendien bouw je met de werkervaring gelijk aan je cv. Maar waar moet je precies aan denken als je stage gaat lopen?
Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Stageovereenkomst

Als je ergens gaat werken, onderteken je vaak een arbeidsovereenkomst. Het doel van een stage is leren en praktijkervaring opdoen: daarom spreken we niet van een arbeidsovereenkomst, maar van een stageovereenkomst. Deze wordt opgesteld tussen jou en je stagebedrijf. Een stageovereenkomst is niet verplicht, maar wel handig: door de afspraken die erin staan, weten jullie precies waar jullie op kunnen rekenen. Zo weet je wat er van jou als stagiair wordt verwacht. Bijvoorbeeld over het aantal uren per week dat je meeloopt en of je tijdens schoolvakanties aanwezig moet zijn. Maar ook of je een stagevergoeding krijgt, hoe hoog deze is en waarvoor-ie bedoeld is.

Vergoeding

In de wet is niet vastgelegd dat je recht hebt op een stagevergoeding. Het kan zijn dat in sommige cao’s afspraken zijn gemaakt over een vergoeding. Als dat zo is, dan moet het stagebedrijf zich hieraan houden. Is er niets geregeld? Dan kun je hier zelf afspraken over maken met het stagebedrijf. Het is aan het stagebedrijf om te bepalen of je een vergoeding krijgt en zo ja, hoe hoog deze is.

Werk-/leerovereenkomst

Bij een beroepsbegeleidende leerweg leer en werk je tegelijk. Je hebt dan te maken met een leerovereenkomst én een arbeidsovereenkomst, of een combinatie van de twee. Je krijgt te maken met verschillende bepalingen uit het arbeidsrecht. Zo krijg je salaris, in ieder geval het wettelijk minimumloon. Maar je hebt bijvoorbeeld ook recht op loondoorbetaling als je niet kunt werken door ziekte, een beschrijving van je taken, een bepaald aantal vakantiedagen en eventueel een studiekostenregeling. Daarnaast kan er een personeelsgids of cao van toepassing zijn.

Ga je een overeenkomst ondertekenen? Lees deze dan goed door voordat je je handtekening zet, zodat je weet wat er van je wordt verwacht.

Belasting

Ook een stagevergoeding wordt door de Belastingdienst gezien als inkomen, en over inkomen betaal je loonbelasting. Je houdt daarom netto minder over. Wanneer je alleen maar een reiskosten-, kilometer- of onkostenvergoeding krijgt, hoef je hier geen belasting over te betalen – dit telt niet als inkomen. Je kunt er wel voor kiezen om de loonheffingskorting te laten toepassen, zo wordt er minder belasting ingehouden. Maar let op: dit kun je maar bij één werkgever doen. Dus heb je naast je stage een (bij)baan? Dan kun je de loonheffingskorting maar bij eentje laten toepassen, ’t liefst waar je het hoogste inkomen krijgt. Krijg je huursubsidie of zorgtoeslag? Dan kan je inkomen hier invloed op hebben.

Meer weten

Ga je binnenkort stage lopen of loop je al stage en heb je vragen over jouw stageovereenkomst? Neem dan contact met ons op, wij helpen je verder. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid