De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Rechten van expats bij reorganisatie en baanverlies: dit moet je weten

13 november 2024

Wanneer een bedrijf in Nederland te maken krijgt met een reorganisatie, kan dit gevolgen hebben voor expats die daar werken. Zij kunnen zich zorgen maken over hun rechten en toekomst. Expats werken vaak onder specifieke voorwaarden en met werkvergunningen. Hierdoor kan de impact van baanverlies ook hun verblijfsstatus raken. Wij bespreken de rechten van expats bij een reorganisatie, de gevolgen voor hun verblijfs- en werkvergunning. Maar ook het effect op belastingvoordelen zoals de 30%-regeling.

English version

Sluit je nu aan, dit kan al vanaf €0,-

 

Wat houdt een reorganisatie in?

Bij een reorganisatie herstructureert een bedrijf om, bijvoorbeeld, de efficiëntie of winstgevendheid te verbeteren. Dit kan betekenen dat functies worden gewijzigd of misschien zelfs verdwijnen. In zulke situaties hebben medewerkers vaak recht op een transitievergoeding.  Expats kunnen echter met aanvullende uitdagingen te maken krijgen. Meer informatie over transitievergoedingen is te vinden op de website van Rijksoverheid.

Verblijfs- en werkvergunningen: Wat gebeurt er na baanverlies?

Voor expats is de verblijfsvergunning gekoppeld aan hun werk in Nederland. Een reorganisatie en het daaropvolgende ontslag kunnen dus serieuze gevolgen hebben:

Koppeling tussen baan en verblijfsstatus: Voor veel expats is hun verblijfsstatus afhankelijk van hun werk, vaak bij een specifieke werkgever. Als deze baan vervalt, vervalt ook de basis van hun verblijfsvergunning. Expats hebben meestal niet veel tijd om een nieuwe baan te vinden. Zonder nieuw werk kan de verblijfsvergunning in Nederland beëindigd worden. Lees meer over verblijfsvergunningen bij de IND.

De 30%-regeling

De 30%-regeling is een belastingvoordeel dat expats onder bepaalde voorwaarden kunnen krijgen. Voor expats is dit een aantrekkelijke regeling. De werkgever mag dan 30% van het brutoloon belastingvrij vergoeden. De regeling is overigens sinds 1 januari 2024 versoberd. Voor meer informatie, zie de 30%-regeling op Rijksoverheid.nl.

Voorwaarden om het voordeel te behouden: De 30%-regeling is gekoppeld aan de werkgever. Als een expat binnen drie maanden een nieuwe baan vindt bij een werkgever die de regeling ook wil toepassen, kan de regeling in sommige gevallen worden voortgezet. Informatie over de 30%-regeling is te vinden bij de Belastingdienst.

Einde belastingvoordeel bij vertrek: Vindt je als expat geen nieuwe baan, dan vervalt de 30%-regeling. Dit heeft financiële gevolgen. Zonder deze regeling moet je meer belasting betalen.

Belangrijke opmerking: De 30%-vergoeding telt niet mee als verzekerd loon voor de werknemersverzekeringen, zoals de Ziektewet (ZW), de WIA en de WW. Dit betekent dat deze vergoeding niet meetelt als basis voor het berekenen van uitkeringen uit deze verzekeringen.

Transitievergoeding voor expats

In Nederland hebben medewerkers vaak recht op een transitievergoeding bij ontslag door hun werkgever. Dit geldt ook als je een expat bent. De transitievergoeding biedt financiële ondersteuning na ontslag. De vergoeding kan, onder andere, worden gebruikt voor omscholing of het vinden van een nieuwe baan. Voor expats kan deze vergoeding, bijvoorbeeld, ook helpen bij kosten zoals verhuis- en herplaatsingskosten als zij besluiten Nederland toch te verlaten na ontslag. Meer informatie over ontslagvergoeding en ontslagrecht vind je bij Rijksoverheid.

Meer onzekerheden voor expats

Naast het verlies van inkomen, brengt baanverlies ook andere onzekerheden met zich mee voor expats. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op de volgende stappen:

Werkzoekend blijven in Nederland: Als expat kun je eventueel in aanmerking komen voor een WW-uitkering. Dit is afhankelijk van de duur van je werk in Nederland en de contractsoort. Bij verlies van je werk adviseren wij je WW-uitkering aan te vragen één week vóór de einddatum van het dienstverband. Zie voor meer informatie de website van het UWV.

Internationale overwegingen: Expats die toch besluiten Nederland te verlaten, kunnen bij terugkeer in hun thuisland mogelijk belastingcomplicaties ondervinden. Dit geldt vooral als zij gebruik hebben gemaakt van fiscale voordelen zoals de 30%-regeling.

Tips om goed voorbereid te zijn op een reorganisatie

  1. Maak heldere afspraken met de werkgever: Bespreek tijdens een reorganisatie wat de specifieke gevolgen voor jou als expat zijn. Vraag bijvoorbeeld naar een mogelijkheid om voor bepaalde tijd doorbetaald te worden terwijl je zoekt naar een andere baan.
  2. Neem contact op met de IND en de Belastingdienst: Informeer naar de regels rond werk- en verblijfsvergunningen en de 30%-regeling in geval van werkloosheid.
  3. Laat je bijstaan door onze juridische experts: Als je twijfelt over jouw rechten en mogelijkheden, raadpleeg een jurist van De Unie. De Unie kan hierin helpen en je adviseren bij onderhandelingen over de beëindiging van jouw arbeidsovereenkomst en eventuele financiële compensatie.
  4. Zorg voor een financieel vangnet: Voor expats kan het verlies van de 30%-regeling en de noodzaak om een nieuwe baan te vinden financiële druk opleveren. Zorg voor een financiële buffer en houd je uitgavenpatroon scherp in de gaten.

 

Lees verder!

Wil je meer weten over de rechten van expats bij een reorganisatie? Onze experts hebben een aantal handige links voor je verzameld.

 

Wat kan Vakbond De Unie voor je doen?

De Unie biedt expats in Nederland ondersteuning bij al je vragen op het gebied van werk en inkomen. Of je nu hulp nodig hebt bij een reorganisatie of je rechten wilt kennen rondom de 30%-regeling, De Unie staat klaar om je bij te staan. Neem gerust contact op met ons Service Center voor persoonlijk advies en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.

Word vandaag nog lid van De Unie en krijg toegang tot onze deskundige juridische ondersteuning, of bel ons direct voor advies.

Gerelateerde berichten

FrieslandCampina reorganisatie toegelicht

Op dinsdag 19 november 2024 heeft FrieslandCampina aangekondigd strategische wijzigingen door te voeren in zijn productienetwerk in Nederland. Op vrijdag…

Word gratis lid