
Kun je (tijdelijk) niet zorgen voor je eigen inkomen? Dan kun je in Nederland rekenen op een sociaal vangnet aan regelingen en uitkeringen. Dit stelsel noemen we sociale zekerheid. Instanties als het UWV of gemeenten ondersteunen jou, bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Maar wanneer heb je waar precies recht op? Dat leggen onze juridisch experts hieronder uit.
Werknemersverzekeringen
Het Nederlandse sociale stelsel bestaat uit drie onderdelen. Het eerste zijn de werknemersverzekeringen. Als je in Nederland woont en werkt voor een werkgever, kom je hiervoor in aanmerking. Je werkgever betaalt hier premies voor, zodat jij er een beroep op kunt doen als dat nodig is. Raak je werkloos? Dan kun je een WW-uitkering aanvragen. Arbeidsongeschikt? Dan heb je misschien recht op een WIA-uitkering. Ook de Ziektewet valt onder de werknemersverzekeringen.
Volksverzekeringen
Het tweede onderdeel van het sociale stelsel zijn volksverzekeringen. Hiervoor betaal je ook premies, alleen dan vaak via belastingen. Dat is bijvoorbeeld zo bij de Algemene Ouderdomswet (AOW), Wet langdurige zorg (Wlz), de Algemene nabestaandenwet (Anw) en de Wajong. Officieel valt de Algemene Kinderbijslagwet (AKW) ook onder de volksverzekeringen, maar toch wordt deze voorziening volledig betaald door de overheid. Hij zou daarom beter passen onder de sociale voorzieningen.
Sociale voorzieningen
Als laatste hebben we de sociale voorzieningen. Voor deze uitkeringen en toeslagen betaal je geen premie. Daarom worden dit ook geen verzekeringen genoemd, maar voorzieningen: volledig betaald vanuit de staatskas. In principe heeft iedere inwoner van Nederland hier recht op. Denk aan de Participatiewet, Toeslagenwet en de IOAW/IOAZ: Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte (werkloze werknemers/gewezen zelfstandigen).
Ondersteuning vanaf de zijlijn…
Als je in de situatie terechtkomt dat je een sociaal vangnet nodig hebt, heb je vast een hoop vragen. Wat moet je nu doen? Hoe vraag je een uitkering aan? Hoe ziet jouw leven er in de nieuwe situatie uit? En wat spreek je af met je werkgever, de instantie of gemeente? De specialisten van De Unie bieden een luisterend oor, inzicht en informatie. Wij zorgen dat je goed voorbereid bent en niet voor verrassingen komt te staan.
… én in het veld.
In sommige gevallen neemt een uitvoeringsinstelling als het UWV een beslissing over jouw uitkering waar je het niet mee eens bent. Dan gaan we samen kijken of we het besluit aan kunnen vechten en zo ja, hoe. Zo kunnen we je bijvoorbeeld bijstaan in een bezwaar-, beroeps- of hoger beroepsprocedure.
Meer weten
Vragen over sociale zekerheid, bijvoorbeeld welke regelingen relevant zijn voor jouw situatie? Neem gerust contact met ons op, onze experts maken je graag wegwijs. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.
Meer nieuws ontvangen?
Ben je geen lid van De Unie, maar wil je wel graag updates ontvangen over werk, zorg en inkomen? Meld je dan aan als volger van De Unie via onze website.
[print_link]