
Ziek zijn is vervelend, maar nog lastiger is het als je weer moet beginnen met werken terwijl je niet helemaal fit bent. Re-integreren kan ingewikkeld zijn, want er zijn veel regels en afspraken waar je mee te maken krijgt. Wat mag er van jou worden verwacht, wat moet je werkgever doen, en wat als jullie het niet eens worden? In deze blog leggen we het uit en geven we handige tips.
Wat is re-integratie?
Re-integratie betekent dat je na een periode van ziekte weer aan het werk gaat. Dit kan in je eigen functie, maar soms lukt dat niet. Dan wordt er gekeken naar ander werk binnen je bedrijf. Als dat ook niet kan, kun je samen met je werkgever zoeken naar werk bij een ander bedrijf. Dit heet het tweede spoor.
Wat zijn jouw rechten en plichten?
Jij als werknemer:
- Meewerken: Het is belangrijk dat je meewerkt aan je herstel. Je moet ook actief proberen weer aan het werk te gaan.
- Duidelijkheid geven: je hoeft je werkgever niet te vertellen wat je precies hebt, maar je kunt wel aangegeven wat je wél kunt doen.
- Plan van aanpak volgen: Samen met je werkgever maak je een plan voor je re-integratie. Je moet je houden aan dit plan.
Je werkgever:
- Zorg voor re-integratie: Van de werkgever wordt veel verwacht om jou te helpen weer aan te werk te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door taken aan te passen of door ander werk aan te bieden.
- Betalen van loon: Tijdens ziekte betaalt je werkgever minstens 70% van je loon. Dit kan anders zijn als dat in de cao staat.
- Verslag maken: Als je twee jaar ziek bent, moet je werkgever een re-integratieverslag maken. Het UWV gebruikt dit verslag om te beoordelen of jullie genoeg hebben gedaan. Dit duurt maximaal 104 weken (tenzij een loonsanctie aan werkgever wordt opgelegd) en de eerste 52 weken van de wachttijd dient de werkgever minimaal het wettelijk minimum loon te betalen
Wat doet de bedrijfsarts?
De bedrijfsarts speelt een belangrijke rol bij re-integratie. Deze persoon kijkt wat je nog kunt doen en wat je beperkingen zijn. Dit advies helpt jou en je werkgever om goede afspraken te maken. De bedrijfsarts is onafhankelijk en werkt in het belang van jouw gezondheid.
Ben je het niet eens met de bedrijfsarts? Vraag dan een second opinion aan. Je hebt recht op een second opinion bij een andere bedrijfsarts.
Meer weten over de rol van de bedrijfsarts? Kijk op UWV.nl.
Wat als je vastloopt?
Soms ontstaan er problemen tijdens de re-integratie. Bijvoorbeeld als jij en je werkgever het niet eens zijn over wat passend werk is. In zo’n geval kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.
Wat is een deskundigenoordeel?
Een deskundigenoordeel is een advies van het UWV over de re-integratie. Zij bekijken wie gelijk heeft in het conflict. Het oordeel is niet verplicht, maar wordt vaak gebruikt als basis bij een rechtszaak of conflict.
Vraag een deskundigenoordeel aan via de UWV-website.
Veelvoorkomende problemen en oplossingen
- Je weigert passend werk
- Probleem: Je werkgever biedt werk aan dat je volgens de bedrijfsarts kunt doen, maar je vindt het niet passend.
- Oplossing: Vraag uitleg aan de bedrijfsarts. Als je twijfelt, kun je een deskundigenoordeel aanvragen.
- Je werkgever helpt niet genoeg
- Probleem: Je werkgever doet te weinig om je te helpen.
- Oplossing: Spreek je werkgever hierop aan. Helpt dit niet? Vraag advies bij De Unie of het UWV.
- De bedrijfsarts begrijpt je niet
- Probleem: Je voelt je niet goed begrepen.
- Oplossing: Vraag een second opinion aan bij een andere bedrijfsarts.
- Het plan is onrealistisch
- Probleem: Het re-integratieplan past niet bij wat jij aankunt.
- Oplossing: Bespreek dit opnieuw met je werkgever en vraag eventueel een deskundigenoordeel.
Praktische tips
- Houd contact: Praat regelmatig met je werkgever en de bedrijfsarts.
- Noteer afspraken: Schrijf op wat er wordt besproken en deel dit met elkaar. Dit helpt om misverstanden te voorkomen.
- Vraag hulp: Heb je het gevoel dat je er alleen voor staat? Schakel dan hulp in van De Unie of een juridisch adviseur.
Wat kan De Unie voor jou doen?
Bij De Unie staan we klaar om je te helpen met al je vragen rondom re-integratie. Juridisch advies nodig?– wij zijn er voor jou. Neem vandaag nog contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of bel ons op 0345 851 963 op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur. Word lid en sta sterker in je werk!
Meer informatie?
Wij hebben alle informatie over abeidsongeschiktheid en ziekte voor jou verzameld.