De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Pensioenakkoord: niemand met een kluitje in het riet sturen

16 juni 2020

De Unie is te spreken over een groot aantal onderdelen van het pensioenakkoord zoals dat nu op tafel ligt. Maar er zijn inhoudelijk op het onderdeel compensatie grote zorgen en we voorzien dat veel deelnemers met onvoldoende vertrouwen op adequate compensatie kunnen rekenen. Deze zorgen spelen overigens ook bij andere VCP-organisaties.

In de uitwerking wordt beloofd dat er adequate compensatie plaats zal vinden. Maar in de praktijk betekent dit dat de minister er op vertrouwt dat de werknemer dit zelf wel even regelt in de onderhandelingen over zijn of haar salaris. Wij zijn daar niet gerust op: veel werknemers weten niet precies hoeveel pensioen zij hebben opgebouwd, en lopen mogelijk zonder dat te beseffen pensioen mis. En als hij of zij het tekort wel ziet, is het niet eenvoudig om dat zelf in arbeidsvoorwaarden te compenseren.

Wij hopen dan ook dat hier nog een goede oplossing in wordt gevonden. De minister zou dan nog in gesprek moeten gaan met onze onderhandelaars om dit probleem echt aan te pakken. We kunnen geen groepen mensen met een kluitje in het riet sturen.

De tekst over de uitwerking van het pensioenakkoord is beperkt tot 5 A4’tjes. Helaas worden er vanuit het ministerie van SZW geen uitgebreidere teksten beschikbaar gesteld. Je kunt de tekst hier lezen.

Gerelateerde berichten

Werken na je pensioen? Zo zit het!

Sommigen kijken tijdens hun loopbaan ontzettend uit naar het moment dat ze met pensioen mogen. Anderen kunnen het zich niet…

Word gratis lid