De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Ontslag op staande voet: wat nu?

19 november 2020

We krijgen regelmatig de vraag wat er gebeurt als je op staande voet wordt ontslagen. In het kort: je arbeidsovereenkomst wordt per direct beëindigd. Een ingrijpende beslissing, die voor veel onrust en chaos zorgt. Je verliest namelijk ineens je werk, inkomen én recht op een WW-uitkering. Daarom mag je werkgever dit alleen doen onder strenge voorwaarden. Welke dat zijn, wat jij het beste kunt doen en of corona iets met ontslag op staande voet te maken heeft? Onze experts leggen het uit.

Wat zijn de voorwaarden voor ontslag op staande voet?

Een werkgever mag je niet zomaar op staande voet ontslaan. Het is namelijk een erg ingrijpende beslissing. Wettelijk zijn er drie voorwaarden waar je werkgever aan moet voldoen. Doet hij dat niet? Dan is de kans groot dat het ontslag geen stand houdt bij de rechter. Dit zijn de drie voorwaarden:

  • Er moet een dringende reden zijn voor het ontslag, zoals fraude, mishandeling, diefstal of werkweigering.
  • De arbeidsovereenkomst moet onmiddellijk worden opgezegd.
  • De dringende reden wordt duidelijk en onmiddellijk medegedeeld.

Corona en ontslag op staande voet

Deze voorwaarden gelden altijd, ook tijdens de coronacrisis. Acute en grote financiële zorgen van je werkgever zijn geen reden voor ontslag op staande voet. Hij mag hoogstens een ontslagaanvraag indienen vanwege bedrijfseconomische redenen: het UWV moet toestemming geven om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Bij deze ontslagvorm houd je recht op een transitievergoeding en WW-uitkering.

Voel jij je niet veilig op de werkvloer en weiger je daarom naar je werk te komen? Pas dan goed op, want je werkgever kan dit opvatten als werkweigering en het gebruiken als reden om je op staande voet te ontslaan. Maak in al je communicatie duidelijk dat je je beschikbaar stelt voor werk. Gaat je werkgever toch over tot ontslag? Dan lees je hieronder wat je het beste kunt doen.

Onderzoek en non-actiefstelling

Soms is er voor een ontslag op staande voet eerst een onderzoek nodig, bijvoorbeeld om vast te stellen dat jij degene bent die heeft gestolen. Dit onderzoek moet met spoed worden uitgevoerd. Volgt ontslag na het onderzoek? Dan moet dit direct gebeuren. In de meeste gevallen word je tijdens het onderzoek op non-actief gesteld: je mag niet werken tot het onderzoek is afgerond.

Ga nergens mee akkoord en teken niets

Als je op staande voet wordt ontslagen, kan het zijn dat jouw werkgever je onder druk zet om hier schriftelijk mee akkoord te gaan. Teken niets en ga nergens mee akkoord. In de meeste gevallen ontvang je een brief van jouw werkgever waarin wordt bevestigd dat je op staande voet bent ontslagen. Op deze brief moet je schriftelijk reageren. Hierbij is het belangrijk dat je aangeeft dat jij het niet eens bent met je ontslag en dat jij je beschikbaar stelt voor werk. Schakel daarbij altijd De Unie in: onze ervaren juridisch specialisten kunnen je helpen bij je reactie.

Ontslag aanvechten

Ben je het niet eens met het ontslag op staande voet en kom je er niet uit met je werkgever om het alsnog op te lossen? Dan moet je binnen twee maanden een verzoekschrift indienen bij de rechter. Zo heb je de mogelijkheid om het ontslag op staande voet aan te vechten. Er kan dan aan de rechter worden verzocht om het ontslag te vernietigen of om je een vergoeding toe te kennen vanwege de onterechte beëindiging van je contract. Maar let op: deze termijn van twee maanden kan niet verruimd worden. Wacht dus niet te lang met juridische hulp inschakelen.

Meer weten

Meer informatie over ontslag op staande voet? Check de website van het UWV en de Rijksoverheid. Krijg je te maken met ontslag op staande voet, of dreigt je werkgever ermee? Neem dan direct contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Gerelateerde berichten

Wetswijzigingen per 1 juli 2023

Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Of…

Word gratis lid