De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Onderhandelen over je salaris? Gebruik deze 4 tips!

30 oktober 2023

Werken levert allerlei belangrijke dingen op. Je hoort ergens bij, hebt regelmatig contact met anderen, draagt bij aan iets groters. Maar hoewel we het niet graag zeggen: geld verdienen is ook belangrijk – misschien wel het belangrijkste. En hoe hoger dat is, hoe comfortabeler jij financieel gezien door het leven kunt. Daarom is onderhandelen een belangrijke eigenschap. Met deze vier tips haal jij meer uit je salarisgesprekken.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

  1. Weet wat je waard bent

Welk salaris je kunt krijgen, hangt af van veel verschillende factoren: denk aan je functie, verantwoordelijkheden, leeftijd, opleiding en ervaring. Daarnaast speelt het economische principe van vraag en aanbod een grote rol. Op dit moment is de arbeidsmarkt schaars, wat inhoudt dat er meer vacatures zijn dan werkzoekenden. Dat maakt elke medewerker waardevoller voor werkgevers, maar binnen beroepsgroepen en branches met grote personeelstekorten al helemáál.

In het Salariskompas van Intermediair en de Salarischeck van Loonwijzer ontdek je hoe anderen met vergelijkbaar werk verdienen. Dat geeft jou een goed idee van hoe marktconform je salaris is.

  1. Kies het juiste moment

Heb je besloten dat je meer wilt verdienen? Dan is het tijd om te onderhandelen. Denk goed na over het moment waarop je hiermee begint. Start je met een nieuwe baan of functie, heb je net een goed beoordelingsgesprek gehad, een traject succesvol afgehandeld of iets nieuws geleerd – en daar bijvoorbeeld een diploma voor gekregen? Dan is dát het moment om de onderhandelingen te starten.

  1. Durf te vragen

Het allerbelangrijkste is dat je durft te vragen om meer salaris en niet voor je werkgever denkt. Doe desnoods alsof je voor een ander onderhandelt. Vraag je niets, dan krijg je vaak ook niets. Natuurlijk kan het antwoord ‘nee’ zijn. Maar dan kun je vragen wat er moet veranderen om wél in aanmerking te komen voor een salarisverhoging. Maak hier duidelijke afspraken over en zet deze altijd op papier. Krijg je wel iets voor elkaar met je onderhandeling? Leg dan ook dit schriftelijk vast.

  1. Zet hoger in

Als je begint met het bedrag dat je erbij wilt hebben, dan heb je geen onderhandelingsruimte meer en kom je geheid lager uit. Doe er daarom altijd nog een schepje bovenop. Staar je bovendien niet blind op salaris: misschien kun je wel onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto of fiets van de zaak, extra vakantiedagen of een bonusregeling. Kijk dus naar het complete pakket aan arbeidsvoorwaarden en carrièremogelijkheden op de lange termijn. En krijg je niet het salaris waar je op hoopte? Dan kun je altijd vragen of je werkgever je tegemoet wilt komen na zes maanden of als je je hebt bewezen.

Afspraken over jouw cao

De Unie doet er alles aan om betere loonafspraken te maken en deze vast te leggen in cao’s. Zitten we bij jouw werkgever of brancheorganisatie aan de onderhandelingstafel? Check hier dan hoe het zit met jouw cao.

Meer weten

Hulp nodig bij je salarisonderhandelingen? Neem contact op met ons Service Center! We geven je tips en denken met je mee over je tactiek. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken naast je studie? Let hierop!

Werken terwijl je studeert levert een hoop op. Een salaris, leuke collega’s, nuttige ervaring en een kennismaking met de arbeidsmarkt:…

Word gratis lid