
Een reorganisatie of ontslag kan je leven op z’n kop zetten. Maar het kan ook een kans zijn om nieuwe vaardigheden te leren en je carrière een andere richting te geven. Wat zijn de rechten en plichten van werkgevers en werknemers bij ontslag? Hoe kun je omscholing benutten om sterker uit een ontslag te komen? Wij leggen het uit.
Wettelijke verplichtingen bij ontslag: transitievergoeding
Bij ontslag via de kantonrechter of het UWV heb je als werknemer vrijwel altijd recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld om de periode na ontslag te overbruggen en je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Volgens de wet moet je werkgever een transitievergoeding betalen vanaf je eerste werkdag, ongeacht de duur van je dienstverband. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van je salaris en de duur van je contract. Een handige rekentool voor de transitievergoeding vind je op de website van de Rijksoverheid.
Het recht op scholing: Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)
Werkgevers zijn wettelijk verplicht om werknemers te ondersteunen bij hun ontwikkeling. De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) benadrukt dat werkgevers niet alleen moeten bijdragen aan scholing voor je huidige functie, maar ook moeten helpen bij bredere ontwikkeling indien de functie komt te vervallen of de werknemer niet langer in staat is de functie te vervullen. Dit is vooral belangrijk bij ontslag: het biedt werknemers kansen om met nieuwe vaardigheden door te stromen naar andere functies of sectoren.
Transitievergoeding inzetten voor omscholing
Wist je dat je je transitievergoeding kunt gebruiken om jezelf om te scholen? Dit kan bijvoorbeeld door:
- Het volgen van cursussen of opleidingen.
- Het inhuren van een loopbaancoach.
- Deelname aan outplacementprogramma’s.
Met de juiste keuzes kun je de vergoeding strategisch inzetten om snel weer aan het werk te gaan. Op de website van Intermediair vind je een overzicht van populaire omscholingstrajecten en tips.
Tips voor effectieve omscholing
- Analyseer de arbeidsmarkt: Kies een sector met veel vraag, zoals zorg, techniek of IT.
- Vraag hulp: Veel gemeenten bieden advies en zelfs subsidies voor omscholing.
- Begin op tijd: Wacht niet tot je ontslagen bent. Overweeg alvast een opleiding als je een reorganisatie vermoedt.
- Maak afspraken met je werkgever: Sommige werkgevers zijn bereid extra ondersteuning te bieden bij omscholing, zoals vrijstelling van werkuren.
Wat kan De Unie voor jou doen?
Bij De Unie weten we hoe ingewikkeld en stressvol een reorganisatie of ontslag kan zijn. Daarom bieden wij:
- Juridische hulp: Controleer je rechten bij ontslag of reorganisatie.
- Persoonlijke begeleiding: Van onderhandeling met je werkgever tot het plannen van je volgende carrièrestap.
Ben je nog geen lid? Sluit je vandaag nog aan! Of bel voor vragen op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur naar ons Service Center: 0345 851 963. Samen zorgen we ervoor dat jij sterk staat.