De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Mantelzorg en corona: zo kan het wél

10 juni 2020

De coronacrisis zorgt voor onzekerheid en de nodige dilemma’s onder mantelzorgers. Wanneer is het verantwoord om langs een naaste te gaan en wat is er in deze tijd nog wél allemaal mogelijk? Onze partner Senior Service, de landelijke professionele organisatie voor mantelzorgondersteuning, geeft een overzicht van de meest voorkomende vragen en gespreksonderwerpen uit de praktijk. Handig als je mantelzorger bent, én als je mantelzorg ontvangt.

Ik ben verkouden en heb griepverschijnselen. Kan ik mijn moeder nog bezoeken?

Juist in deze tijd is de zorg voor senioren en kwetsbaren erg belangrijk. Helemaal als ze alleen wonen. Je moeder niet of minder bezoeken, is dan niet altijd even realistisch. Ben je toch verkouden of grieperig? Volg dan de richtlijnen van het RIVM: blijf thuis en laat je bij de GGD testen op corona – mantelzorgers kunnen dit sinds 18 mei. Binnen 48 uur krijg je de testuitslag. Is de test positief, dan blijf je twee weken in thuisisolatie en doet de GGD een contactonderzoek. Is er geen andere mantelzorger in beeld? Neem dan gerust contact op met Senior Service* om de mogelijkheden te bespreken.

 * Voor alle leden van De Unie is het maandelijks lidmaatschap van Senior Service kosteloos.

De reguliere dagbesteding van mijn moeder is gesloten. Welke alternatieve vormen van ondersteuning zijn er?

De gemeente is eindverantwoordelijk voor de ondersteuning van kwetsbare inwoners. Nu de dagbesteding en huishoudelijke hulp wegvalt, dient er een alternatieve vorm van ondersteuning door te gaan. Het is als mantelzorger belangrijk om de situatie thuis in balans te houden. Normaliter zorgt de dagbesteding ervoor dat je als mantelzorger even op adem kunt komen en er duidelijke structuur is voor je naaste. Overweeg daarom eens de volgende alternatieven:

  • Behoud in eerste instantie zelf goed contact door regelmatiger te bellen. Of zorg ervoor dat jullie kunnen beeldbellen, dat is een prettige face-to-face-interactie op afstand.
  • Probeer de zorg voor je moeder te delen met andere familie en vrienden. Nu is de tijd om dit ter sprake te brengen.
  • Neem contact op met de gemeente voor alternatieve vormen van ondersteuning. In deze periode is er extra budget beschikbaar voor budgethouders, voor zowel Wlz als Wmo. Met dit budget kun je bijvoorbeeld een vaste medewerker van Senior Service inschakelen als tijdelijk alternatief voor dagbesteding.
  • Maak zelf een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een coördinator uit de regio. De contactgegevens vind je onderaan dit artikel. Laat je uitgebreid informeren over extra hulp door een van de medewerkers van Senior Service, of vraag een brochure aan op de website.

Hoe gaat Senior Service om met de coronacrisis?

Veiligheid staat voorop. Senior Service volgt alle richtlijnen van het RIVM en maatregelen van het kabinet. Vanaf dag 1 van deze crisis staan ze hand in hand aan het front met zorgpersoneel, bijvoorbeeld van de thuiszorg en verpleeghuizen. Hun medewerkers volgen een strikt protocol en zijn goed op te hoogte van de laatste ontwikkelingen. Hierdoor kunnen ze juist nu hun ondersteuning in de meeste gevallen gewoon blijven bieden, thuis en in verpleeghuizen. Is een medewerker verkouden? Dan wordt deze getest en mag hij of zij twee weken niet bij cliënten komen. Senior Service zorgt dan direct voor vervanging.

Over mantelzorg en De Unie

De coronacrisis raakt ook de mantelzorger. Bij De Unie vinden we het belangrijk dat je als mantelzorger niet overbelast raakt. Daarom zijn er verschillende manieren waarop we je kunnen ondersteunen. Heb je zelf mantelzorg nodig of zorg je voor een familielid – bijvoorbeeld je ouders – dan is het prettig als niet alle taken op jouw schouders terechtkomen. Daarom werkt De Unie samen met Senior Service, een mantelzorgorganisatie die alleen vaste, gekwalificeerde medewerkers in dienst heeft. Neem contact op met Senior Service, en bespreek samen hoe ze je kunnen helpen.

Telefoon          0800 1969
E-mail             clientenadvies@seniorservice.nl
Website           seniorservice.nl/deunie

Gerelateerde berichten

Word gratis lid