De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Loonheffing bij meerdere inkomens

02 februari 2023

In Nederland betaal je belasting over je inkomsten. Over loon van je werkgever, maar ook over uitkeringen van het UWV. Vaak gebeurt dit via een loonheffing: een voorheffing op de inkomstenbelasting, die je werkgever of het UWV inhoudt op je inkomsten en rechtstreeks betaalt aan de Belastingdienst. Vaak gaat deze inhouding goed, maar het loopt nog weleens mis als je meerdere inkomens hebt. Hoe dat precies zit en wat je eraan kunt doen? Onze experts leggen het je graag uit.

 

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Loonheffingen

Werkgevers en het UWV houden een deel van je loon of uitkering in en betalen dit aan de Belastingdienst. Dit is een loonheffing. Zouden ze dit niet doen, dan betaal je elk jaar in één keer al je belastingen via een naheffing. Om dezelfde reden is het belangrijk dat ze het juiste deel van je inkomsten inhouden – ook als je meerdere inkomens hebt. Daar houdt het UWV rekening mee als je meerdere uitkeringen ontvangt: het houdt loonheffing in alsof je maar één uitkering ontvangt. Zo weet je zeker dat je niet ineens een flink bedrag hoeft na te betalen.

Korting op de belasting

Iedereen in Nederland heeft recht op belastingkorting – ook wel loonheffingskorting genoemd. Als je in loondienst werkt, houdt je werkgever al rekening met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Hierdoor betaal je minder loonheffing en houd je meer nettoloon over. Elke loonheffingskorting mag je maar één keer toepassen. Laat je hem toepassen op meerdere inkomens, zoals verschillende lonen of je loon én uitkering? Dan krijg je te maken met een (flinke) naheffing. Dat geldt ook voor gepensioneerden die de loonheffingskorting laten toepassen op een AOW-uitkering en een (of meer) pensioenuitkering(en). Weet je niet op welk inkomen de loonheffingskorting het beste kan worden toegepast in jouw situatie? Neem gerust contact met ons op.”.

Meerdere inkomstenbronnen

Bestaat je inkomen uit loon en een uitkering? Dan kun je het UWV vragen om je uitkering bruto te betalen aan je werkgever. Die is dan verplicht om over het loon en je uitkering loonheffing in te houden en af te dragen. Voordeel voor jou: je verschillende loonheffingen worden geregeld door dezelfde instantie, waardoor het minder snel misgaat. Bovendien kun je zo niet snel dubbel gebruikmaken van loonheffingskortingen.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

Meer weten

Heb je vragen over dit artikel of wil je jouw situatie voorleggen aan een van onze specialisten? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid