De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Levensloopregeling loopt af in 2021

17 december 2020

Een aantal jaar geleden kon je als werknemer in Nederland een tegoed sparen om met onbetaald verlof te gaan of eerder te stoppen met werken. Deze zogenaamde levensloopregeling is in 2012 afgeschaft: sparen kon vanaf dat moment niet meer, maar een bestaand tegoed kon wel blijven staan tot het einde van de overgangsregeling. Die loopt af per 1 november 2021. Heb jij nog een tegoed? Wij leggen je kort uit wat je daarmee kunt doen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Dit kun je nog in 2021

Levenslooptegoed dat je op 1 november 2021 nog niet hebt opgenomen, krijg je ineens uitgekeerd via je werkgever. Dit telt op bij je loon, waardoor je hier veel belasting over betaalt. Daarom kan het fiscaal gunstiger zijn om het saldo naar eigen behoefte te gebruiken waarvoor het bedoeld is: minder werken. Het verlies van inkomen kun je dan opvangen door je spaartegoed uit te laten keren. Je kunt ook onderzoeken of het mogelijk is om je levenslooptegoed bij te storten in je pensioenregeling.
Wordt het tegoed uitgekeerd en heb je hierdoor een hoger inkomen? Dan is het goed om te kijken of het voor jou interessant is om middeling van inkomens aan te vragen bij de Belastingdienst.

De tijd om je tegoed zo te gebruiken, begint te dringen. Of je nu onbetaald verlof wilt of liever vervroegd met pensioen gaat, je kunt er maar beter zo vroeg mogelijk over in gesprek gaan met je werkgever. Hoe eerder je jouw vrije tijd inplant, hoe groter de kans dat dit lukt.

Wat is een levensloopregeling?

Tot 31 december 2012 kon je als werknemer gebruikmaken van de levensloopregeling. Je kon een deel van je brutoloon opsparen en later laten uitkeren, bijvoorbeeld voor onbetaald verlof of vervroegd pensioen. Inmiddels is de regeling formeel afgeschaft. Alleen als je op 31 december 2011 een spaartegoed van € 3.000,- of meer had, kom je nog in aanmerking voor de regeling. Had je op dat moment minder, dan is dat in 2013 al uitgekeerd.

AOW-gerechtigde leeftijd in 2021?

Je kunt gebruikmaken van de levensloopregeling totdat je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt. Gebeurt dat tussen nu en 1 november 2021? Dan kan het dus voorkomen dat het tegoed eerder in één keer vrijkomt.

Meer weten?

Heb je vragen over jouw levenslooptegoed of dit artikel, neem dan gerust contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Werken na je pensioen? Zo zit het!

Sommigen kijken tijdens hun loopbaan ontzettend uit naar het moment dat ze met pensioen mogen. Anderen kunnen het zich niet…

Word gratis lid