De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Jouw stagevergoeding en de belasting: zo zit het

01 februari 2023

Stage lopen is een uitstekende manier om te ontdekken waar je talenten liggen, een goede indruk te maken en aan je cv te bouwen. Voor veel mensen is het de eerste keer dat ze betaald krijgen voor serieus werk. Waarmee het ook de eerste keer is dat ze te maken krijgen met de Belastingdienst – en dat terwijl je binnenkort aangifte over 2022 moet doen. Waar moet je precies rekening mee houden? Wij leggen het uit!

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Stagevergoeding is loon

In de wet is niet vastgelegd dat je recht hebt op een stagevergoeding. In veel cao’s én onderlinge afspraken wel. En als dat zo is, telt je vergoeding als loon: geld dat je verdient door te werken. En dus moet je er – net als bij andere vormen van inkomen – belasting over betalen.

Belasting over je stagevergoeding

De stagevergoeding die je afspreekt, is een brutobedrag. Hier gaat dus nog belasting van af. Meestal doet je werkgever of stagebedrijf dat. Vervolgens krijg je een nettobedrag op je rekening. Hier kun je mee doen wat je wilt.

Iedereen moet elk jaar aangifte inkomstenbelasting doen, dit kan vanaf 1 maart. Hiermee controleert de Belastingdienst of je genoeg belasting hebt betaald, gezien je inkomen en vermogen. Vaak is de conclusie dat het klopt, maar in sommige gevallen moet je bijbetalen of krijg je iets terug. De Belastingdienst vult veel gegevens al in. Toch is het belangrijk om alles goed na te lopen. Over inkomsten als studiefinanciering of toeslagen hoef je geen belasting te betalen.

Loonheffingskorting

Je kunt er wel voor kiezen om de loonheffingskorting te laten toepassen, zo wordt er minder belasting ingehouden. Maar let op: dit kun je maar bij één werkgever doen. Dus heb je naast je stage een (bij)baan? Dan kun je de loonheffingskorting maar bij eentje laten toepassen, ’t liefst waar je het hoogste inkomen krijgt.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Meer weten

Andere belangrijke aandachtspunten voor je stage vind je in dit artikel. En heb je vragen over belasting betalen tijdens je stage? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid