De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Huurtoeslag niet meer gebonden aan inkomensgrenzen

06 februari 2020

Veel mensen overwegen op latere leeftijd te verhuizen. Bijvoorbeeld omdat hun kinderen de deur uit zijn, ze niet zo veel ruimte meer nodig hebben of hun inkomen is gedaald. Verkopen kan dan een middel zijn om kleiner te gaan wonen, maar ruimer te leven. Het kan voordeliger zijn. Bovendien: misschien heb je wel recht op huurtoeslag. Vanaf 2020 is de regeling namelijk aangepast. Had je vorig jaar nog geen recht op een toeslag, dan heb je dat nu misschien wel. Wij leggen kort uit wat er is veranderd.

Wanneer heb je recht op huurtoeslag?

Om huurtoeslag te ontvangen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

1.  Je huur is niet te hoog.

2.  Je huurt een zelfstandige woonruimte.

3.  Je inkomen (en dat van je toeslagpartner en medebewoners) is niet te hoog.

4.  Je vermogen (en dat van je toeslagpartner en medebewoners) is niet te hoog.

5.  Je woont in Nederland.

6.  Jij en de andere bewoners staan bij de gemeente ingeschreven op je woonadres.

7.  Jij, je toeslagpartner en medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of        een geldige verblijfsvergunning.

8.  Je bent 18 jaar of ouder.

9.  Jij en de verhuurder hebben een huurcontract ondertekend.

10.  Je betaalt de huur en kunt dit aantonen met bankafschriften.

In dit artikel bespreken we punten 3 en 4.

Hoe werkte de huurtoeslagregeling eerst?

Tot begin dit jaar was huurtoeslag gebonden aan absolute inkomens- en vermogensgrenzen. Zat je daar ook maar één euro boven? Dan had je geen recht op huurtoeslag.

Nieuwe huurtoeslagregeling

Sinds 1 januari is er nog wel een vermogensgrens: € 30.846 voor alleenstaanden, € 61.692 met toeslagpartner. Maar er is geen vaste inkomensgrens meer. Hoe hoog je inkomen mag zijn, hangt nu af van je huur, leeftijd en de samenstelling van je huishouden. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken om te berekenen hoeveel toeslag je kunt krijgen.

Een belangrijke verandering ten opzichte van vorig jaar is dat er geen absolute inkomensgrens meer is. Nu bouwt de huurtoeslag geleidelijk af: hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je krijgt. Het kan dus dat je vorig jaar nog niet in aanmerking kwam voor huurtoeslag, maar nu wel.

Tip: schrijf je in

Overweeg je om in de toekomst te verhuizen naar een huurhuis? Schrijf je dan nu alvast in bij een woningbouwcoöperatie. Zo bouw je namelijk toezeggingsrechten op. En da’s fijn, want huurwoningen zijn schaars. Ben je er nog niet aan toe om te verhuizen? Dan kun je bij veel woningbouwcoöperaties toch toezeggingsrechten opsparen. En daar profiteer je dan van als je wél toe bent aan een nieuwe woning.

Vragen?

Wil je meer informatie ? Neem gerust contact met ons op. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur, via 0345 851 963 en sc@unie.nl.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Eerder met pensioen? Het kan!

Hoe blij veel mensen ook zijn met hun loopbaan: tegen het einde kijkt bijna iedereen toch erg uit naar het…

Word gratis lid