De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Hoeveel geboorteverlof krijg jij als partner?

18 februari 2021

Hebben jullie net een baby gekregen? Dan is het fijn om zoveel mogelijk tijd met je gezin door te brengen. Voor moeders is er het bevallingsverlof, maar waar heb je als partner eigenlijk recht op?

 

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Geboorteverlof

Het geboorteverlof voor partners in loondienst is eenmaal het aantal werkuren per week. Dus werk je vijf dagen (van acht uur) in de week, dan krijg je vijf dagen (40 uur) verlof. Dit kun je gelijk na de geboorte opnemen, maar ook verspreiden over de eerste vier weken na de bevalling. Daarnaast is op 1 juli 2020 het aanvullend geboorteverlof ingegaan. Hiermee kun je tussen de één en vijf weken aanvullend verlof opnemen in het eerste halfjaar na de geboorte.

Is het (aanvullend) geboorteverlof betaald?

Je reguliere geboorteverlof is betaald: je werkgever keert jou 100 procent van je loon uit over de tijd die je vrij neemt. Tijdens je aanvullende geboorteverlof krijg je een uitkering van het UWV van 70 procent van je dagloon: het salaris dat je gemiddeld per dag verdient en waar je belastingen en sociale premies over betaalt. Dit dagloon heeft een wettelijk maximum dat elk halfjaar verandert: vanaf 1 januari 2021 is dit € 223,40. Tijdens je aanvullend geboorteverlof krijg je dus nooit meer dan € 156,38 bruto per dag.

Tijdens je aanvullend geboorteverlof is je loon dus minimaal 30 procent lager dan normaal. Kom je daardoor onder het sociaal minimum? Dan krijg je van het UWV geen toeslag. In sommige cao’s is wel afgesproken dat je werkgever je loon aanvult tot 100 procent tijdens je aanvullend verlof. Check je arbeidsvoorwaarden goed.

Voorwaarden voor aanvullend geboorteverlof

  • Je bent in loondienst.
  • Je hebt je reguliere geboorteverlof al opgenomen.
  • Je neemt het verlof op binnen zes maanden na de geboorte van je kind.
  • Je hebt het kind erkend of bent partner van de moeder:
    • je bent getrouwd met de moeder
    • je bent geregistreerd partner van de moeder
    • je woont samen met de moeder en deelt de kosten voor woning en huishouden

Ben je werkloos, vrijwillig verzekerd of zelfstandige? Dan heb je helaas geen recht op aanvullend geboorteverlof.

Hoe vraag je het aanvullend geboorteverlof aan?

Geef vier weken van tevoren bij je werkgever aan dat je aanvullend geboorteverlof wilt opnemen, deze geeft dit dan door aan het UWV. Hiervoor moet jij de volgende gegevens aanleveren:

  • de geboortedatum van je kind
  • het aantal weken dat je verlof wilt (1 tot 5 weken)
  • de ingangsdatum van het verlof
  • een verklaring dat je al één week regulier geboorteverlof hebt opgenomen
  • wie de uitkering moet ontvangen: jij of je werkgever

Krijgt je werkgever de uitkering? Dan gebeurt dat in één keer: hij bepaalt zelf hoe jij de uitkering krijgt. Krijg jij de uitkering direct van het UWV? Dan gebeurt dit achteraf en per week.

Vragen

Wil je meer weten over het aanvullend geboorteverlof of dit artikel? Neem gerust contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur: sc@unie.nl of 0345 851 963.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Ben jij vrij op 5 mei?

Waarom is er ieder jaar onduidelijkheid of je op 5 mei vrij bent? Omdat 5 mei wel een nationale feestdag…

Hoeveel vakantiedagen heb jij?

Het is een belangrijke arbeidsvoorwaarde, maar niet altijd even duidelijk: je vakantiedagen. Die onduidelijkheid komt vooral door de verschillende soorten…

Word gratis lid