De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Hoe groot is jouw pensioengat?

06 juli 2023

Sparen terwijl je verdient, zodat je later genoeg inkomen hebt terwijl je niet meer werkt: dat is in het kort hoe pensioenen werken. Maar soms spaar je te weinig om later ‘genoeg inkomen’ te hebben. We spreken in zo’n geval van een pensioengat. En daar is helaas al snel sprake van, merken we regelmatig. Hoe eerder je bijstuurt om een pensioengat op te lossen, hoe groter de kans dat het lukt. En onze pensioenspecialisten helpen je daarbij met deze aandachtspunten.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Wanneer is er sprake van een pensioengat?

Vanaf het moment dat je stopt met werken, heb je meestal twee vormen van inkomen: je AOW en je ouderdomspensioen. Maar ook andere potjes tellen mee. Denk aan je spaarrekening, huis en eventuele beleggingsrekeningen. Samen vormen deze bronnen je pensioenvermogen. In het ideale geval is dit hoog genoeg om te leven zoals je wilt wanneer je stopt met werken. Of je opgebouwde pensioen toereikend is, kun je zelf nagaan. Hoeveel bedraagt je totale pensioen bruto en netto? Zet eens op een rijtje wat je inkomsten en uitgaven naar verwachting zullen zijn. Welke zaken zullen of kunnen veranderen? Blijkt dat je te weinig opbouwt? Dan is er sprake van een pensioengat.

Een pensioengat heb je zo

Blijf je je hele leven gestaag pensioen opbouwen, dan kom je veelal in de buurt van het benodigde kapitaal – al is dat in grote mate afhankelijk van je wensen. Maar reken je niet rijk. Tegenwoordig zijn veel pensioenregelingen een stuk kariger dan we vroeger gewend waren: hoe braaf je ook opbouwt, van een stevige terugval in inkomen kan zomaar sprake zijn. Bovendien kunnen sommige momenten in je leven je pensioenvermogen sterk beïnvloeden. Een baanwissel en overgang naar een andere pensioenregeling bijvoorbeeld, of een echtscheiding. In zulke situaties moet je goed opletten en uitzoeken wat de impact op je pensioen precies is. Misschien steven je zo opeens op een (nog groter) pensioengat af.

Ook het nieuwe pensioenstelsel kan invloed krijgen op je pensioenvermogen. Benieuwd hoe? Je leest het in dit artikel.

Aan een pensioengat kan je zelf het nodige doen

Als blijkt dat je een pensioengat hebt, kun je vaak nog bijsturen – en hoe eerder je daarmee begint, hoe groter de kans dat het lukt. Bijvoorbeeld door zelf extra te sparen voor later of meer in te leggen in je pensioenregeling. Heb je bij verschillende fondsen pensioen opgebouwd? Dan kun je ook uitzoeken of waardeoverdracht voordelig is. Hiermee breng je het opgebouwde kapitaal van de ene regeling over op de andere. Let op: dit is lang niet altijd voordelig.

Schakel gerust onze hulp in

Vraag bovendien eens hulp van onze pensioenexperts. Tijdens een persoonlijk gesprek zoeken ze uit hoe je pensioen ervoor staat, bespreken ze met je wat je spaardoel is en welke opties je hebt om je pensioengat te verkleinen. Zo kun jij een plan uitstippelen.

Meer weten

Heb je vragen over je pensioenopbouw, pensioengat of maak je graag eens een afspraak met onze pensioenspecialisten? Neem contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Pensioengat

Hou je pensioengat in de gaten

Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je genoeg inkomen hebt zodra je stopt…

Word gratis lid