De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Hoe bindend is het concurrentiebeding in mijn contract?

04 juni 2024

Wat je hulpvraag ook is: de juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst met je. In deze editie: een concurrentiebeding in je tijdelijke contract, wat moet – of mag – je daarmee?

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Het probleem

Toen haar eerste jaarcontract afliep, kreeg ons lid een nieuwe arbeidsovereenkomst aangeboden voor 12 maanden. Hierin stonden een proeftijd en concurrentiebeding. Ons lid vraagt zich af of de arbeidsovereenkomst juridisch klopt, en is benieuwd hoe bindend het concurrentiebeding is. Ze besluit contact op te nemen met De Unie.

Het principe

Een concurrentiebeding betekent dat je als werknemer na afloop van je dienstverband geen vergelijkbaar werk mag doen bij een concurrent van je (ex-)werkgever. Hier gelden strenge regels voor. Zo is het in principe niet toegestaan om een concurrentiebeding op te nemen in een overeenkomst voor bepaalde tijd. Dat mag alleen als de werkgever dit noodzakelijk vindt vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen, en die redenering goed onderbouwt. Gebeurt dit niet, dan is het beding nietig.

Dit heeft de Unie gedaan

We hebben het nieuwe contract doorgenomen, en ons lid gevraagd of ze een andere functie gaat uitvoeren. Dat was niet het geval, wat betekent dat er in deze opvolgende arbeidsovereenkomst geen proeftijd mag worden opgenomen. Daarnaast bleek dat de werkgever het concurrentiebeding niet had onderbouwd. Zonder zo’n motivatie is het beding niet rechtsgeldig, aangezien het hier om een tijdelijk contract gaat. Ons lid hoeft zich hier dus niet aan te houden. We hebben haar op beide punten gewezen, en aangeraden om haar werkgever hierop aan te spreken.

De oplossing

Ons lid is met haar werkgever in gesprek gegaan, en heeft uitgelegd waarom de proeftijd en het concurrentiebeding in haar nieuwe contract niet geldig zijn. De werkgever heeft de arbeidsovereenkomst vervolgens aangepast, waarna ons lid deze heeft ondertekend. Nu kan ze gewoon haar werk blijven doen, zonder zich zorgen te maken over een proeftijd of concurrentiebeding.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid