De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Vakantie aangevraagd maar je werkgever weigert! Mag dat?

10 maart 2022

‘t Is iets om je op te verheugen: vakantie! Een paar dagen of weken vrij, even ontsnappen uit de werkdrukte en deadlinestress. Om vrij te krijgen, moet je een vakantieaanvraag indienen bij je werkgever. Vaak wordt die geaccepteerd. Maar het komt ook weleens voor dat je werkgever niet akkoord gaat. Dat mag, maar niet zomaar. In welke gevallen mag je werkgever ‘nee’ zeggen, en wat kun jij dan het beste doen? Je leest het in deze blog.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

1. ‘Nee’ als dat beter is voor het bedrijf

Je werkgever mag jouw vakantieaanvraag weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als je afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, omdat veel andere collega’s in dezelfde periode weg zijn. Hij moet wel uitleggen waarom hij je aanvraag weigert. Dit geeft jou de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan en een alternatief te vinden. Misschien kan hij je aanvraag bijvoorbeeld wel goedkeuren als je een weekje eerder of later vrij neemt.

Om dezelfde reden mag je werkgever ook een goedgekeurde vakantie nog wijzigen. Hierover moet hij wel eerst met jou overleggen. Ook moet hij eventuele schade vergoeden, zoals de annuleringskosten voor je geboekte vakantie.

Weigert je werkgever jouw vakantieaanvraag, en weet jij niet wat je moet of kunt doen? Neem contact op met onze juridisch adviseurs!

2 ‘Nee’ als dat zo staat vastgelegd in aanvullende regels
Bij veel organisaties staat vastgelegd hoe je vakantie moet aanvragen, bijvoorbeeld in je arbeidsovereenkomst, cao of bedrijfsreglement. Daarnaast zijn er soms periodes afgesproken waar je geen vakantie voor mag aanvragen. Het is goed om deze regels en procedures te kennen, want ook deze kunnen een reden zijn waarom je werkgever je vakantieaanvraag weigert.

3 ‘Nee’ als je te weinig dagen hebt
Je werkgever mag je vakantie ook weigeren als je te weinig vakantiedagen hebt. Het is daarom goed om te weten hoeveel vrije dagen je jaarlijks hebt. Je hebt in ieder geval recht op het wettelijke aantal: vier keer het aantal dagen dat je per week werkt. Dus werk je drie dagen per week? Dan heb je jaarlijks recht op twaalf dagen vakantie. Deze dagen hebben een houdbaarheidsdatum: ze vervallen binnen zes maanden na het kalenderjaar waarin je ze hebt opgebouwd. Wettelijke vakantiedagen uit 2021 die je niet hebt gebruikt, vervallen dus op 1 juli 2022 – tenzij anders afgesproken in je cao of arbeidsovereenkomst.

Daarnaast krijg je van je werkgever vaak nog extra dagen: de bovenwettelijke vakantiedagen. Hoeveel dat er zijn, staat in je arbeidsovereenkomst, cao of bedrijfsreglement. Deze vervallen vaak pas na vijf jaar, tenzij anders afgesproken.

Reactietermijn van je werkgever

Je werkgever is wettelijk verplicht om binnen twee weken te reageren op je vakantieaanvraag. Heb je na die periode nog niets gehoord? Dan mag je ervan uitgaan dat je aanvraag is goedgekeurd.

Vakantie is goed voor je, ook als je niet weggaat

Veel mensen hebben in coronatijd dagen opgespaard, zodat ze straks goed op vakantie kunnen als er voldoende versoepelingen zijn: zonder mondkapjes, quarantaine en testbewijzen. Dat snappen we, maar pas wel op. Ten eerste omdat niet iedereen straks tegelijk weg kan. De kans wordt groter dat je vakantieaanvraag wordt geweigerd, omdat collega’s in dezelfde periode vrij willen. Ten tweede is vakantie belangrijk voor je gezondheid, ook als je niet naar een zonnig land afreist. Het is goed voor je om te rusten, tijd voor jezelf te nemen en even te ontsnappen aan de volle agenda’s en opdoemende deadlines. Dan kun je daarna weer ontspannen en productiever aan de slag.

Vragen over je vakantiedagen?

Heeft je werkgever jouw vakantieaanvraag geweigerd, en weet jij niet wat je moet doen? Of heb je een andere vraag over je vakantiedagen waar je graag een deskundig antwoord op krijgt? Laat het onze experts weten! Ze staan elke werkdag voor je klaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid