
Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Meer sporten, gezonder eten, minder drinken. Maar ook op werk kun je doelen stellen voor jezelf. Op de meeste werkplekken gebeurt dit tijdens een planningsgesprek met je werkgever, begin januari. Maar hoe zorg je dat je goed voorbereid het gesprek aangaat? Hoe bepaal je je eigen doelen, en hoe houd je ze vol?
Het planningsgesprek
Tijdens het planningsgesprek bespreken je werkgever en jij in een een-op-eengesprek wat je doelstellingen zijn voor het jaar. Jouw persoonlijke, maar ook die van je werkgever. Hoe je je hierop voorbereidt? Door goed na te gaan wat nu je taken zijn, wat die horen te zijn en wat je goed vindt gaan. Wil je iets veranderen of jezelf ontwikkelen op bepaalde punten? En zo ja, hoe denk je dat dat moet? Een antwoord op deze vragen is het halve werk.
 Verandering? Goed!
Sommigen vinden het planningsgesprek spannend, omdat het neigt naar een beoordelingsgesprek. Zorg er daarom voor dat jij het gesprek positief insteekt en zelf met ideeën komt. Je werkgever is blij dat jij initiatief toont, en jij houdt controle over het gesprek. Dus heb je behoefte aan meer uitdaging of specialisatie? Wil je je verder ontwikkelen? Geef het aan!
SMART-doelstellingen
Tijdens het gesprek stel je dus jouw doelstellingen op voor 2020. Doe dit SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Zo zijn je doelstellingen concreet; je weet waar je naartoe werkt, en hoe je dat doet.
Persoonlijk ontwikkelplan (POP)
Alle doelstellingen en afspraken leg je vast in een persoonlijk ontwikkelplan (POP). Hier bepaal je wat je wilt en moet leren om je doelen te behalen. Hieruit kan bijvoorbeeld blijken dat je een cursus moet doen, een tijdje op een andere afdeling kunt meedraaien of een coachingstraject goed kunt gebruiken.
Vragen?
Meer informatie over het planningsgesprek en de voorbereiding hierop? Neem gerust contact met ons op, onze ervaren professionals staan voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur, via 0345 851 963 en sc@unie.nl.