De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Extra inkomen na je AOW?

07 april 2023

Veel mensen denken bij pensioen aan de wereld rondreizen, of tijd doorbrengen met kleinkinderen. Toch neemt het aantal werkende gepensioneerden de afgelopen jaren toe. Werken na je pensioen heeft ook veel voordelen. Je houdt een ritme, blijft in contact met collega’s én je inkomen neemt toe – heel belangrijk in deze tijden van hoge inflatie. Er zijn wel een paar dingen waar je goed op moet letten. Onze experts geven je hier de 5 belangrijkste aandachtspunten.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

  1. Overleg het op tijd

In de meeste cao’s of arbeidsovereenkomsten staat dat je contract eindigt als je de AOW-leeftijd bereikt. Is dat het geval, maar wil je toch graag doorwerken? Overleg dan tijdig met je werkgever over een nieuw contract. Staat er in je cao niets over beëindiging van het dienstverband bij de AOW-leeftijd? Dan loopt je bestaande contract in principe gewoon door, tenzij de werkgever het contract opzegt wanneer je de AOW-leeftijd bereikt – dit kan eenmalig wat makkelijker, maar alleen rond het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt.

  1. Let op speciale regels

Vanaf je AOW-leeftijd gelden speciale regels. Ontslag hoeft niet preventief getoetst te worden bij het UWV of de rechter, en de opzegtermijn is maar één maand. Ben je de overeenkomst na je AOW-leeftijd pas aangegaan? Dan geldt het ‘gewone’ ontslagrecht, met uitzondering van een aantal bijzondere voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld bij je werkgever aangeven dat je meer of minder uren wilt werken. Hier kan je werkgever op ingaan, maar dit hoeft niet.

  1. Hou je rechten als werknemer in de gaten

Ook al hoef je niet meer te werken, je hebt nog steeds recht op het minimumloon en minimumvakantietoeslag. Word je ziek? Dan heb je recht op maximaal 13 weken loondoorbetaling. Je werkgever hoeft vanaf je AOW-leeftijd veel premies niet meer te betalen. Hierdoor ben je niet meer verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. En word je ontslagen? Dan heb je ook geen recht op een transitievergoeding. Doordat je minder belasting en premies betaalt, ben je zelf voordeliger uit en ben je voor de werkgever ook een financieel aantrekkelijke werknemer.

  1. Zorg voor extra inkomen

Meestal krijg je vanaf je AOW-leeftijd twee uitkeringen: de AOW-uitkering en de aanvullende bedrijfspensioenuitkering. De eerste is een basispensioen van de Rijksoverheid, dat krijgt iedereen die in Nederland heeft gewoond. Heb je in het buitenland gewoond, dan kan dit van invloed zijn op de hoogte van je AOW. Een bedrijfspensioen krijg je als jij hebt deelgenomen aan een pensioenregeling bij een pensioenfonds of verzekeraar. Heb je bij meerdere werkgevers pensioen opgebouwd? Dan kan het zijn dat je meerdere bedrijfspensioenen ontvangt.

Verdien je vanaf je AOW-leeftijd ook nog een salaris? Dan blijf je de AOW- en pensioenuitkeringen gewoon ontvangen. De hoogte blijft hetzelfde. De AOW-uitkering gaat in vanaf je AOW-gerechtigde leeftijd. Je aanvullende pensioenuitkering kun je vaak uitstellen of eerder in laten gaan. Bij uitstellen krijg je later een hogere uitkering. Laat je het eerder ingaan, dan krijg je maandelijks een lagere pensioenuitkering.

  1. Voorkom dat je belasting bij moet betalen

Vanaf je AOW-leeftijd betaal je een lager belastingtarief en minder premies. Hierdoor hou je netto meer over van hetzelfde bruto-inkomen. Krijg je loon, een AOW- én een pensioenuitkering? Let dan goed op: het is mogelijk dat je te weinig belasting betaalt, en dat je moet bijbetalen na je aanslag. Vul een voorlopige aanslag in om te voorkomen dat je ineens moet bijbetalen. Zorg er ook voor dat je loonheffingskorting maar met één inkomen wordt verrekend.

Heb je hier nog vragen over? Neem gerust contact met ons op, de ervaren professionals van ons Service Center staan voor je klaar. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Pensioengat

Hou je pensioengat in de gaten

Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je genoeg inkomen hebt zodra je stopt…

Word gratis lid