De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Eerder stoppen met werken? Dan is de RVU iets voor jou!

01 mei 2024

Of je werken nou leuk vindt of niet: de kans is groot dat je ontzettend uitkijkt naar je pensioen. Zo erg zelfs, dat je er het liefst zo vroeg mogelijk aan begint. Dankzij de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) kan dat. Alleen: dat geldt niet voor iedereen, er gelden voorwaarden. En zélfs als je daaraan voldoet, moet je werkgever er nog aan meewerken – dat hoeft hij namelijk helemaal niet. Dit moet jij allemaal weten van de RVU.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Wat is de RVU?

De Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) maakt het mogelijk om eerder te stoppen met werken. Je werkgever keert je dan een maandelijks of eenmalig bedrag uit, om de periode van uittreding tot je AOW-leeftijd te overbruggen. De regeling loopt tot eind 2025. Hierdoor kun je er gebruik van maken als je AOW-datum 31 december 2028 of eerder is – maar alleen als het in je cao staat of je dat overeenkomt met je werkgever. Misschien dus goed om je plannen voor dit jaar nog even goed onder de loep te nemen.

Hoe werkt de RVU precies?

Je werkgever kan je boetevrij (maar niet belastingvrij) een uitkering doen vanaf je uittreding tot je pensioen. Deze uitkering kan in maandelijkse termijnen of in één keer. Hiermee kun jij de periode tot je AOW-leeftijd overbruggen. Voor 2024 is het maximale bedrag dat je werkgever kan uitkeren € 2.182 bruto per maand. Dit bedrag kun jij eventueel aanvullen uit eigen middelen of door je pensioen eerder in te laten gaan. Let op: je hebt geen recht op een RVU-regeling; deze moet in de cao zijn opgenomen of je moet hierover een afspraak met je werkgever maken.

Als je van de RVU-regeling gebruikmaakt, eindigt je dienstverband. Dat heeft gevolgen voor je nabestaandenpensioen. Kom je onverhoopt te overlijden, dan krijgt je partner minder – en mogelijk zelfs helemaal geen – nabestaandenpensioen. Laat je dus goed informeren over alle gevolgen, voordat je een beslissing over de RVU neemt. 

Meer weten?

Heb je vragen over de RVU-regeling of jouw pensioenplanning? Neem een kijkje op de website van de Rijksoverheid of neem contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

Gerelateerde berichten

Hoogte van de AOW

Zo zit het écht met je AOW

Iedereen die in Nederland woont, heeft recht op het basispensioen. Toch blijft er vaak onduidelijkheid bestaan rondom de Algemene Ouderdomswet:…

Word gratis lid