De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Een officiële waarschuwing van je baas: wat nu?

10 juni 2021

Als je werkgever vindt dat je ongewenst gedrag vertoont, kan hij je een officiële waarschuwing geven. Bijvoorbeeld omdat je vaak te laat komt, ongeoorloofd verlof opneemt, je onterecht ziek meldt of grensoverschrijdend gedrag vertoont naar klanten of collega’s. Zo’n waarschuwing wordt opgenomen in je personeelsdossier, zodat je werkgever later kan aantonen hoe vaak en waarvoor je al eerder gewaarschuwd bent. Bijvoorbeeld wanneer hij disciplinaire maatregelen overweegt, zoals een schorsing of ontslag. Wat kun je doen als je een waarschuwing krijgt?

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Schakel de hulp in van een expert

Ben je het niet eens met de waarschuwing of weet je niet wat je moet doen? Neem dan contact op met onze juridisch specialisten. Zij kunnen je van nuttig advies voorzien, helpen met je reactie en ondersteunen tijdens een bezwaarprocedure.

Wat als je het niet eens bent met de waarschuwing?

Het is in ieder geval belangrijk om te reageren op de officiële waarschuwing met een aangetekende brief of e-mail met ontvangstbevestiging, waarin je aangeeft het niet eens te zijn met de waarschuwing. Benoem hierin duidelijk waarom je het niet eens bent met de waarschuwing en verzoek je werkgever om de waarschuwing in te trekken.

Tenslotte is het van belang om je werkgever te verzoeken om jouw reactie in het dossier op te nemen. Zo voorkom je eenzijdige dossieropbouw. Meerdere officiële waarschuwingen kunnen het voorstadium zijn van een schorsing of de werkgever kan deze waarschuwingen gebruiken in een ontslagprocedure. Als je nooit gereageerd hebt op schriftelijke waarschuwingen, wordt alleen de kant van je werkgever belicht in het dossier.

Een waarschuwing van je werkgever kan emoties losmaken, maar probeer toch zakelijk te blijven. Bijvoorbeeld door je bezwaar kort en bondig te houden. Laat ook iemand meelezen Om je op weg te helpen, hebben wij een voorbeeldbrief voor je opgesteld.

Let op de bezwaartermijn

Het kan zijn dat op grond van je cao of bedrijfsreglement een bezwaarprocedure is ingericht. Vraag dit zo snel mogelijk na ontvangst van de waarschuwing na. Het kan zijn dat er maar een korte termijn is om bezwaar te maken, let hier dus goed op!

Zet geen handtekening als je het er niet mee eens bent

Vraagt je werkgever om akkoord te gaan met een officiële waarschuwing? Onderteken geen documenten als je je niet kunt vinden in de inhoud. Een oplossing kan zijn om de schriftelijke waarschuwing te tekenen ‘voor gezien, niet akkoord’.

Hulp nodig?

Heb jij een waarschuwing gekregen en weet je niet wat je nu moet doen? Ben jij het niet eens met de waarschuwing en wil je bezwaar maken? Neem dan contact op met onze juridisch specialisten. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Werken pensioen

Aan de slag tijdens je pensioen

Rondreizen, je boekenkast uitlezen en tijd doorbrengen met (klein)kinderen: dat is vaak wat we voor ons zien als we denken…

Word gratis lid