De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Een nieuwe baan: zo zorg jij voor een vliegende start (en voorkom je een valse)

18 mei 2022

Beginnen in een nieuwe baan is spannend en leuk tegelijk. Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor je sollicitatiegesprek heb je je natuurlijk al helemaal verdiept in de vacature, het bedrijf en de cultuur. Maar nu is het echt zover: moet jij je als nieuwkomer laten gelden in een compleet nieuw team. Hoe zorg je er nou voor dat het binnen no-time voelt als thuis? En wat kun je beter niet doen in je eerste periode? Wij zetten het voor je op een rij.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Geef je visitekaartje af

Bereid je eerste week goed voor: neem je arbeidsovereenkomst door en lees de cao, aanvullende arbeidsvoorwaarden en personeelsgids goed als jullie die hebben. Daar kan namelijk erg handige informatie in staan. Maar uiteindelijk maak je de beste indruk op de werkvloer. Bijvoorbeeld door:

  • op tijd te komen en niet gelijk als eerste naar huis gaan;
  • vooral in het begin echt naar kantoor te gaan, en niet alleen maar thuis te werken
  • na het voorstelrondje met je directe collega’s te vragen of ze je ook even willen rondleiden door de rest van het bedrijf, om gelijk ook andere collega’s en afdelingen te leren kennen;
  • geef direct duidelijk aan wat jouw rol is binnen het bedrijf en wanneer je bereikbaar bent – zo weet iedereen meteen wat ze van je kunnen verwachten;
  • doe je best om het meeste te halen uit je inwerkperiode: ga goed na hoe dit is geregeld, wees proactief en benader collega’s om vragen te stellen of je hulp aan te bieden;
  • wees enthousiast, maar blijf vooral jezelf;
  • trakteer op z’n tijd of zorg voor een gevulde snoeppot, dat vindt iedereen leuk! Houd wel rekening met eventuele diëten.

Bekend raken met het werk

Je eerste dagen moet je veel nieuwe informatie verwerken. Ons advies: maak aantekeningen. Dit komt niet alleen geïnteresseerd over, maar het is ook erg nuttig om later op je gemak nog eens iets terug te lezen. Vraag vooral ook of er interne documenten of handboeken zijn voor een uniforme werkwijze. Trek op tijd aan de bel als er te veel of juist te weinig werk op je afkomt tijdens je inwerkperiode. Deze tijd is namelijk bedoeld om kennis te maken met elkaar. Het zou toch zonde zijn als je nieuwe werkgever en collega’s geen goed beeld van je krijgen – helemaal als dit gevolgen heeft voor je contract.

Maar pas ook goed op voor de don’ts

Hierboven lees je wat je het beste wel kunt doen in je eerste periode. Maar om een goede indruk te maken, zijn er ook een paar belangrijke don’ts die je beter achterwege kunt laten. Denk aan alleen koffie halen voor jezelf, doen alsof je alles al weet en te veel vragen stellen. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te laten zien als je net ergens begint – zelfs als dat niet helemaal in je natuur ligt. Kruip dus niet stil achter je computer, maar zoek contact met collega’s. Ga aan het einde van de dag ook vooral niet naar huis zonder iets te zeggen.

Meer weten?

Met deze tips ga jij hopelijk een succesvolle periode in je nieuwe baan tegemoet. Loop je toch ergens tegenaan, heb je vragen over je nieuwe arbeidsovereenkomst of over je nieuwe werksituatie? Neem dan gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken naast je studie? Let hierop!

Werken terwijl je studeert levert een hoop op. Een salaris, leuke collega’s, nuttige ervaring en een kennismaking met de arbeidsmarkt:…

Word gratis lid