De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Doorwerken na je pensioendatum

07 juli 2022

Veel mensen denken bij pensioen aan de wereld rondreizen, of tijd doorbrengen met kleinkinderen. Toch neemt het aantal werkende gepensioneerden de afgelopen jaren toe. Werken na je pensioen heeft ook veel voordelen. Je houdt een ritme, blijft in contact met collega’s én je inkomen neemt toe. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Welke? Dat leggen onze experts je graag uit.

‘De pensioendatum’ is een fabeltje

Om maar gelijk een misverstand weg te nemen: dé pensioendatum bestaat niet. In deze blog lees je alles wat je moet weten over de pensioendatum.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Doorwerken na je pensioen

Stel, je hebt een pensioenregeling met een ingangsleeftijd van 65, maar wilt nog een jaar doorwerken – eventueel minder dan voorheen. Dan kun je je pensioen gewoon laten ingaan en daarnaast nog salaris ontvangen. Je kunt ook je pensioen uitstellen. Let in beide gevallen wel op eventuele fiscale gevolgen. Doorwerken na de pensioendatum in je huidige pensioenregeling is in principe ook mogelijk, maar je bouwt dan meestal geen pensioen meer op.

Daarnaast heb je nog de datum waarop de wettelijke AOW ingaat. Wil je daarna blijven doorwerken, dan moet je daar afspraken over maken met je werkgever.

AOW-toeslag of AIO-aanvulling

Krijg je naast je AOW-uitkering nog een AOW-toeslag of AIO-aanvulling? Dan hebben je extra inkomsten uit werk mogelijk invloed op de hoogte hiervan. Deze bedragen zijn namelijk bedoeld om een (te) laag pensioeninkomen te compenseren. Als je gaat bijverdienen, wordt je toeslag of aanvulling lager of heb je hier misschien zelfs helemaal geen recht meer op. Ook kunnen je extra inkomsten van invloed zijn op de zorgtoeslag en huurtoeslag. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vind je meer informatie over de impact van je extra inkomen op je AOW-toeslag en AIO-aanvulling.

Bespreek je plannen

Wil je blijven werken? Bespreek dit dan tijdig met je werkgever. Neem eerst contact op met de specialisten van De Unie om je te laten informeren over de mogelijkheden en gevolgen van je keuze. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Eerder met pensioen? Het kan!

Hoe blij veel mensen ook zijn met hun loopbaan: tegen het einde kijkt bijna iedereen toch erg uit naar het…

Hoe groot is jouw pensioengat?

Hou je pensioengat in de gaten Het principe van pensioen is simpel: tijdens je werkzame leven spaar je, zodat je…

Word gratis lid