De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Dit ga je in 2021 betalen voor je derde uitkeringsjaar

14 januari 2021

Als je werkloos of deels arbeidsongeschikt raakt, kom je soms in aanmerking voor een WW- of WGA-uitkering. Deze duurt maximaal 24 maanden. Dat was niet altijd zo: tot 2016 was de maximale uitkeringsduur 38 maanden, iets meer dan drie jaar. Sociale partners –waaronder De Unie – waren niet blij met deze versobering. Daarom is de Private Aanvulling WW en WGA (PAWW) in het leven geroepen. In cao’s maken we daarom afspraken over deze regeling, die het derde uitkeringsjaar als het ware ‘repareert’. Doe je mee aan de regeling? Dan draag je een deel van je salaris af aan de Stichting PAWW. In 2021 is dit 0,4 procent van je brutoloon – in plaats van de geplande 0,5 procent.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Waarom blijft de bijdrage gelijk?

Als deelnemer aan de PAWW draag je een deel van je brutoloon af, zodat je zo nodig recht hebt op een jaar extra WW- of WGA-uitkering. Deze bijdrage verandert jaarlijks. Vanaf 2021 zou dit 0,5 procent van je brutoloon zijn. Maar het bestuur van de Stichting PAWW heeft besloten de bijdrage niet te verhogen: het blijft 0,4 procent, net als in 2020. De reden? Er raken minder mensen werkloos dan verwacht – mede dankzij de coronamaatregelen van de overheid. Hierdoor hoeft de stichting minder uitkeringen te betalen en kan de bijdrage gelijk blijven.

Kom ik in aanmerking voor een PAWW-uitkering?

Dat kun je checken op de website van de SPAWW. Vul je gegevens in en je krijgt een inschatting van jouw recht op PAWW-uitkering, en de eventuele duur en hoogte ervan. Of neem contact met ons op, dan zoeken we het samen uit.

Hoe werkt de PAWW ook alweer?

Het is een van onze speerpunten tijdens cao-onderhandelingen: afspraken over de PAWW. Komt het in de cao terecht? Dan gaat je werkgever jouw PAWW-bijdrage inhouden op je loon en voor je in het fonds storten. Kom je vervolgens in een situatie dat je een WW- of WGA-uitkering nodig hebt en heb je de maximale uitkeringsduur ‘volgemaakt’? Dan kom je in aanmerking voor een extra jaar uitkering via de Stichting PAWW.

Let op: ga je ergens anders werken en zijn daar geen afspraken gemaakt over de PAWW? Dan vervalt je recht op een extra uitkeringsjaar. Ga je daarna weer werken bij een organisatie of branche die wél deelneemt? Dan gaat je PAWW-opbouw gewoon weer verder – de tussenjaren tellen mee.

Meer weten

Heb je vragen over de PAWW-uitkering of jouw bijdrage? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

uitkering vakantie

Werkloos en op vakantie? Het kan!

Iedereen heeft soms vakantie nodig. Dus óók mensen die een WW-uitkering ontvangen. Daarom krijg je niet alleen vakantiedagen, maar ook…

Wetswijzigingen per 1 juli 2023

Op 1 januari en 1 juli vinden er altijd wijzigingen plaats op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Of…

Word gratis lid