De juridisch specialisten van De Unie staan je bij tijdens uiteenlopende meningsverschillen en conflicten op de werkvloer. Om duidelijker te maken wat je precies aan ons hebt, lichten we elke maand een waargebeurde situatie uit. We omschrijven de vraag van het lid, vertellen wat De Unie heeft gedaan om de situatie op te lossen en delen de uitkomst. In deze editie: na twintig jaar en uit het niets wil je baas ineens van je af. Wat moet je nu doen?
Het probleem
Ons lid werkte bijna twintig jaar bij dezelfde werkgever. Uit het niets wil zijn baas van hem af: die legt hem een vaststellingsovereenkomst voor, waarmee hij aanstuurt op een ontslag met wederzijds goedvinden. Ons lid wil graag weten wat hij het beste kan doen – en neemt daarvoor contact op met De Unie.
Het principe
In een vaststellingsovereenkomst staan de afspraken die werkgever en werknemer maken over een ontslag met wederzijds goedvinden. Die naam houdt in dat je als medewerker akkoord kan gaan met dit type ontslag. Doe je dat niet? Dan moet je werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV of een verzoek tot ontbinding doen bij de kantonrechter.
Dit heeft De Unie gedaan
Om te beginnen hebben we ons lid gevraagd of hij open stond voor een ontslag met wederzijds goedvinden. Het antwoord: ja, maar niet zonder goede onderhandeling. Daarom hebben we de vaststellingsovereenkomst beoordeeld en aangegeven waarover nog te onderhandelen viel. Die onderhandelingsgesprekken kunnen wij voeren, maar ons lid wilde graag zo lang mogelijk zelf contact met zijn werkgever onderhouden – wij gaven wel advies bij elke stap. Pas tegen het einde van de onderhandelingen spraken wij met de werkgever.
De oplossing
Het heeft wat moeite gekost, maar uiteindelijk is het gelukt om tot een overeenstemming te komen. Zo hebben we de einddatum vier maanden opgeschoven met vrijstelling van werkzaamheden, waardoor ons lid vier maandsalarissen extra kreeg. Ook hebben we de ontslagvergoeding met € 10.000,- bruto kunnen verhogen. Zo is de vaststellingsovereenkomst op meerdere manieren positief aangepast voor ons lid.