De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Dé pensioendatum bestaat niet

06 juli 2023

Sommige mensen tellen de dagen af tot ze de pensioendatum bereiken. Alleen: er is niet één vast moment waar je naar kunt aftellen. Je kunt namelijk verschillende pensioenmomenten hebben. Onze pensioenexperts leggen uit hoe je weet wanneer je met pensioen kunt.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Hoe was het eerst?

Tot een aantal jaren geleden was er in zekere mate wel sprake van één pensioendatum: de ingangsdatum van je ouderdomspensioen viel toen meestal gelijk met de AOW-datum, in de maand waarin je 65 jaar werd. Je dienstverband en salaris stopten, en daar kreeg je een AOW- en pensioenuitkering voor terug, van respectievelijk de overheid en je pensioenfonds of verzekeringsmaatschappij.

Hoe is het nu?

Omdat we steeds langer leven, staat de betaalbaarheid van de AOW en het pensioen onder druk. Hierdoor zijn beide ingangsdata opgeschoven. De AOW-datum is nu afhankelijk van de levensverwachting en wordt bepaald aan de hand van je geboortedatum. Hierdoor gaat je AOW meestal niet meer op dezelfde datum in als je ouderdomspensioen.

Bij het ouderdomspensioen spreken we van de ‘pensioenrichtdatum’. Deze staat in het pensioenreglement en op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO), dat je als werkende elk jaar ontvangt. Deze datum is alleen van belang voor de berekening van het pensioen, maar zegt niets over de datum waarop je pensioen ingaat – die bepaal je namelijk zelf.

Doordat je pensioenrichtdatum en AOW-leeftijd zijn veranderd, kun je meerdere pensioendata hebben. Zo kan je ouderdomspensioen ingaan als je 65, 67 of 68 bent, terwijl je AOW dan nog niet of al is ingegaan. Je AOW-datum wordt bepaald door de overheid; je pensioendatum bepaal je zelf. Kijk in je pensioenreglement wat mogelijk is. Op de website mijnpensioenoverzicht.nl vind je welke pensioenrechten je wanneer precies hebt.

Meer weten

Heb jij vragen over je pensioendatum, of zou je eens willen onderzoeken of je eerder met pensioen kunt? Neem dan contact op met de pensioenspecialisten van De Unie. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid