De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Daarom moet je vakantiedagen opnemen of toch afkopen?

08 november 2022

Het is belangrijk om regelmatig vakantie te nemen. Daarom heeft iedereen in Nederland recht op vier weken vakantie. Daarnaast geven veel werkgevers nog extra dagen: de zogenaamde bovenwettelijke vakantiedagen. Hoe belangrijk het ook is om vakantie te nemen, het lukt niet altijd om je dagen op te krijgen. In zo’n geval kun je ze laten uitbetalen. Maar heeft dat eigenlijk wel zin?

Dit is een vakantiedag waard

Om te berekenen wat een vakantiedag waard is, tel je de volgende onderdelen bij elkaar op:

 • het brutoloon dat je op één dag verdient
 • alle vaste toeslagen en vergoedingen, zoals:
  • vakantietoeslag
  • vaste dertiende maand
  • vaste eindejaarsuitkering
  • winstdeling
  • persoonlijke toeslagen die je op regelmatige basis ontvangt
  • provisie die je op regelmatige basis ontvangt
  • bonus over een representatieve periode

Incidentele of variabele toeslagen, zoals een onkosten- of reisvergoeding, vallen hier dus niet onder. Hetzelfde geldt in veel gevallen voor het werkgeversdeel van de pensioenpremie.

Wanneer is het belangrijk hoeveel een vakantiedag waard is?

Ten eerste als je wilt nagaan of je wel genoeg salaris krijgt. Tijdens je vakantie heb je recht op net zo veel loon als gebruikelijk. Heb je het idee dat je te weinig hebt gekregen? Neem contact op met onze juridisch adviseurs, dan zoeken we het samen voor je uit.

De financiële waarde van een vakantiedag wordt ook relevant als je dagen verkoopt, bijvoorbeeld wanneer je uit dienst gaat of meer hebt opgespaard dan je op kunt krijgen. Kom je met je werkgever overeen dat je jouw vakantiedagen verkoopt? Dan moet je daar wel het juiste bedrag voor krijgen.

Wanneer kun je dagen afkopen?

Als je uit dienst gaat, kun je al je vakantiedagen laten afkopen door je werkgever: je krijgt ze dan uitbetaald bij de eindafrekening. Ga je niet uit dienst? Dan kun je alleen je bovenwettelijke vakantiedagen laten uitbetalen, en dus niet de dagen waar je wettelijk gezien recht op hebt. Afkoop van je bovenwettelijke vakantiedagen kan alleen met jouw schriftelijke instemming.

Laten uitbetalen: verstandig?

We kunnen je natuurlijk niet zeggen of je vakantiedagen moet laten uitbetalen. Maar we kunnen je wél vertellen waar je allemaal op moet letten. Het belangrijkste om rekening mee te houden, is de belasting. Je betaalt namelijk een verhoogd belastingtarief over uitbetaalde vakantiedagen, terwijl je over het loon tijdens een opgenomen vakantiedag het reguliere belastingtarief betaalt. Heel kortgezegd: er blijft financieel gezien minder over van een vakantiedag als je ‘m laat uitbetalen. Maar hoeveel er overblijft, dat hangt af van je situatie en inkomen. Je werkgever kan je helpen uitrekenen wat je terugkrijgt voor een vakantiedag. Of neem contact op met ons Service Center, wij kijken ook graag met je mee!

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Meer weten

Heb je vragen over vakantiedagen laten uitbetalen of twijfel jij wat je met je dagen moet doen? Ons Service Center staat voor je klaar. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Ben jij vrij op 5 mei?

Waarom is er ieder jaar onduidelijkheid of je op 5 mei vrij bent? Omdat 5 mei wel een nationale feestdag…

Hoeveel vakantiedagen heb jij?

Het is een belangrijke arbeidsvoorwaarde, maar niet altijd even duidelijk: je vakantiedagen. Die onduidelijkheid komt vooral door de verschillende soorten…

Word gratis lid