De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Tien tips voor een effectief cv en LinkedIn-profiel

07 augustus 2024
Cv tips en trucs

Ben je op zoek naar nieuw werk? Dan had je haast geen beter moment kunnen uitzoeken, want de arbeidsmarkt is nog steeds krap. Maar ook al liggen de banen misschien voor het oprapen, alsnog maak je natuurlijk graag een goede eerste indruk. En daarom is het belangrijk dat je cv en LinkedIn-profiel picobello in orde zijn. Wat moet je wel doen, en wat juist absoluut niet? We vertellen je het je graag.

Nu 3 maanden gratis Compleet Lidmaatschap!

 

Cv’s van nu: persoonlijk en vindbaar

Het cv is allang niet meer alleen een feitelijke opsomming van werkervaring en opleiding(en). Het is ook belangrijk dat je laat zien wie jij bent als persoon. Wat vind je belangrijk en wat wil je uitstralen naar je toekomstige werkgever?

Daarom wordt het steeds gebruikelijker om een persoonlijke introductie van drie tot vier regels op je cv te zetten. Op LinkedIn kun je deze kwijt onder het kopje ‘Info’. Hierin leg je uit wat je hebt gedaan, maar ook welke competenties je hebt. Wat maakt jou uniek? Hierbij is het handig om bepaalde zoekwoorden te gebruiken. Die vind je bijvoorbeeld in de vacaturetekst waar je op wilt reageren. Recruiters kunnen je zo beter vinden op LinkedIn of op een vacaturesite, als je daar je cv plaatst.

Denk als een recruiter

Je competenties – ook wel vaardigheden, skills of eigenschappen genoemd – zet je niet alleen in je persoonlijke introductie, maar ook op je cv en LinkedIn. De arbeidsmarkt is op dit moment extreem krap. Nog nooit stonden er zoveel vacatures open, terwijl er maar weinig mensen op zoek zijn naar werk. Er is daardoor een enorme mismatch op de arbeidsmarkt. Want de eisen die werkgevers stellen, komen niet overeen met de kwalificaties van werkzoekenden. Veel organisaties passen daarom hun aannamebeleid aan en zoeken sollicitanten met specifieke competenties. Het is dus slim om die te vermelden: op je cv, maar ook op LinkedIn onder het kopje ‘Vaardigheden’.

Tien praktische tips

  • Voeg aan je cv een (zakelijke) foto toe. Zo val je meer op en wordt je cv meteen een stuk persoonlijker.
  • Zet de werkervaring op je cv van nieuw naar oud– je laatste baan staat dus bovenaan. LinkedIn doet dit al automatisch voor je.
  • Wees zo concreet mogelijk. Ga op zoek naar wat je werk anders of specifiek maakt en benoem niet de standaardtaken. Dus niet ‘administratieve handelingen’ maar: ‘Dagelijks tien personeelsdossiers in het systeem verwerken’.
  • Kijk kritisch naar je lijst met competenties, wees onderscheidend en specifiek. Er zijn weinig mensen die niét leergierig zijn, dus licht toe wat dit voor jou betekent.
  • Laat vroegere bijbaantjes achterwege. Ben je in 2001 vakkenvuller geweest? Vraag jezelf eens af of dit relevant is voor je toekomstige werkgever – maar pas ook op dat je geen gat in je loopbaan krijgt. Tip: gebruik ‘diverse banen’ en som de minder belangrijke werkervaring op. Zo hoef je er weinig woorden aan vuil te maken, maar voorkom je ook een gat in je cv.
  • Onderbouw je ervaring met cijfers. Het verschilt nogal of je leidinggaf aan drie of aan vijftig medewerkers.
  • Hou je cv lekker kort. We leven in een tijd waarin alles snel, snel, snel moet – recruiters hebben een korte aandachtspanne en willen snel bij de kern komen. Ga dus niet voor lappen tekst, maar beperk je cv tot maximaal twee pagina’s.
  • Gebruik bullets voor opsommingen. Mensen houden nou eenmaal van lijstjes – maak daar gebruik van.
  • Gegevens als burgerlijke staat, geboorteplaats en volledig adres kun je best missen – je woonplaats, geboortedatum en belangrijkste contactgegevens zijn voldoende.
  • Vermijd spelfouten. Gun jezelf een foutloze eerste indruk. Laat je cv én LinkedIn-profiel altijd door iemand nalezen.

En dan nog iets…

Referenties vermelden op een cv? Dat is nog maar in een paar branches gebruikelijk, zoals in de zorg en het onderwijs. In andere gevallen kun je referenties beter kwijt op LinkedIn, onder het kopje ‘Aanbevelingen’. Laat vooral ook je leidinggevende, collega of klant eens een positieve aanbeveling schrijven. En vermeld vervolgens je LinkedIn-profiel op je cv.

Veel succes bij het opstellen van je cv of LinkedIn-profiel! Heb je hierbij nog hulp nodig? Mogelijk kun je via je huidige werkgever een loopbaancheck bij Unie Consultancy aanvragen. Hierin helpen we je om de juiste stap in je carrière te zetten en komen je cv en LinkedIn ook aan bod.

Lees verder!

Meer weten over jezelf effectief zakelijk presenteren? Onze experts hebben een aantal interessante links voor je geselecteerd.

 

Meer weten?

Heb je vragen over dit artikel, neem dan gerust contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid