De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Bijverdienen tijdens je pensioen

21 april 2022

Je bent met pensioen: heerlijk genieten van zeeën aan vrije tijd. Of toch niet? Veel mensen kiezen ervoor om nog aan het werk te blijven, in ieder geval deels. Het is soms niet alleen financieel aantrekkelijk, maar het kan ook fijn zijn om regelmatig ergens mee bezig te zijn en contact te hebben met anderen. Maar mag dat wel, bijverdienen tijdens je pensioen? In het algemeen wel. Onbeperkt zelfs. Er zijn wel een paar belangrijke aandachtspunten. Wij zetten ze voor je op een rij. Lees ze goed door en laat je niet verrassen.

Vervroegd pensioen

Als je een AOW-uitkering of ouderdomspensioen uit loondienst ontvangt, mag je gewoon bijverdienen. Maar ben je vervroegd met pensioen gegaan? Dan gelden er wat andere regels en beperkingen. Helemaal als het nog ruim vijf jaar duurt tot je de AOW-leeftijd bereikt. Wil je bijvoorbeeld 40 procent van je pensioen laten ingaan, dan moet je ook voor minstens 40 procent stoppen met werken – of in ieder geval die intentie hebben. Anders kan de Belastingdienst het als onrechtmatig zien. Natuurlijk kan er altijd wat veranderen aan je intentie. Neem daarom contact op met je pensioenfonds: die kan je het beste informeren over de regels en beperkingen die voor jou gelden.

AOW-toeslag of AIO-aanvulling

Krijg je naast je AOW-uitkering nog een AOW-toeslag of AIO-aanvulling? Dan hebben je extra inkomsten uit werk mogelijk invloed op de hoogte hiervan. Deze bedragen zijn namelijk bedoeld om een (te) laag pensioeninkomen te compenseren. Als je gaat bijverdienen, wordt je toeslag of aanvulling lager of heb je hier misschien zelfs helemaal geen recht meer op. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vind je meer informatie over de impact van je extra inkomen op je AOW-toeslag en AIO-aanvulling.

Let op bij je belastingaangifte

Als je bijverdient, heb je meer inkomen om aan te geven bij de Belastingdienst. Het gaat bij je aangifte om al je inkomsten bij elkaar: denk aan je inkomen uit werk, maar ook je AOW en pensioen. Let extra op de volgende aandachtspunten:

  • Door je bijverdiensten kun je in een hogere belastingschijf terechtkomen. Hierdoor moet je meer belasting betalen.
  • Als AOW’er betaal je geen AOW-premie meer, waardoor je netto iets meer overhoudt van je salaris.
  • Je kunt maar bij één werkgever of uitkeringsinstantie je loonheffingskorting laten toepassen. Dit is meestal de werkgever of uitkeringsinstantie waar je het meeste verdient.
  • Je extra inkomsten kunnen van invloed zijn op je recht op bepaalde toeslagen, zoals de zorg- en huurtoeslag. Ook kan de hoogte daarvan veranderen als je meer gaat verdienen.
  • Verdien je bij als zelfstandige ondernemer? Onder bepaalde voorwaarden heb je recht op zelfstandigenaftrek. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

Benieuwd wat de fiscale gevolgen zijn van jouw bijverdiensten tijdens je pensioen? Neem dan contact op met de Belastingdienst.

Invloed op je arbeidsvoorwaarden en zekerheid

Blijf je tijdens je pensioen doorwerken, dan werken sommige dingen wat anders dan ervoor. . Ook ben je , waardoor je geen uitkering meer krijgt als je werkloos wordt of langdurig arbeidsongeschikt raakt. Wel kom je mogelijk in aanmerking voor een ziektewet-uitkering. Op deze website van de Rijksoverheid vind je uitgebreide informatie over jouw rechten als je blijft werken tijdens je pensioen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Meer weten?

Heb je vragen over doorwerken tijdens je pensioen? Of werk je al tijdens je pensioen, en loop je ergens tegenaan? Neem gerust contact met ons op. Onze juridisch specialisten helpen je graag. We zijn elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid