De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Bijverdienen naast je studie: waar moet je op letten?

08 november 2022

Veel studenten werken naast hun studie. Zo verdien je niet alleen je salaris, maar investeer je ook in je eigen toekomst – je bouwt namelijk aan je cv. Dat jij kennismaakt met het werkveld en praktijkervaring opdoet, is heel waardevol voor toekomstige werkgevers. En daarmee voor je kansen op de arbeidsmarkt. In welke sector je ook werkt, je krijgt te maken met verschillende rechten en plichten – soms voor het eerst in je leven. Daarom helpen wij je op weg.

Maak duidelijke afspraken

Als student heb je natuurlijk weleens deadlines, colleges of tentamens. Daar wil je genoeg tijd voor hebben. Maak daarom duidelijke afspraken met je werkgever over je beschikbaarheid en rooster. Als je van je werkgever een oproep- of een nulurencontract krijgt aangeboden, kijk dan goed na of je verplicht bent om te gaan werken als je door jouw werkgever wordt opgeroepen. Maak ook afspraken over je precieze functie en werkzaamheden.

Met wie sluit je een arbeidsovereenkomst?

De afspraken leg je schriftelijk vast in een arbeidsovereenkomst − beter bekend als een contract. Bespreek ook of er een cao op jou van toepassing is, daarin kun je dan ook arbeidsvoorwaarden terugvinden.

Je kunt direct bij een bedrijf in dienst te gaan of je kunt via een uitzendbureau aan het werk gaan. Een uitzendbureau bemiddelt tussen mensen die werk zoeken en bedrijven die (tijdelijk) mensen nodig hebben. Als je dit doet, dan sluit je een overeenkomst met het uitzendbureau: zij betalen jouw loon over de uren dat je hebt gewerkt.

Hier kun je op rekenen

Het salaris dat je verdient moet minstens het minimumloon zijn − de naam verklapt het al een beetje. Voor jongeren tot 21 jaar geldt het minimumjeugdloon. Als er een cao op jou van toepassing is of als je dit zo hebt afgesproken, dan kan het zijn dat jouw werkgever je meer salaris moet geven. Wanneer je ziek bent en daardoor niet kunt werken, dan heb je soms toch recht op loon. Of je loon tijdens ziekte krijgt, is afhankelijk van jouw type contract. Lees dit vooral goed door voordat je iets tekent, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Studiefinanciering of een andere toeslag?

Ontvang je studiefinanciering, of bijvoorbeeld zorg- of huurtoeslag? Dan is het verstandig om eerst te checken bij de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) én bij de Belastingdienst hoeveel je mag bijverdienen. Het kan zijn dat je anders iets moet gaan terugbetalen.

Meer weten

Hopelijk leiden deze tips tot een vliegende start op de arbeidsmarkt! Heb je toch nog vragen? Stel ze dan gerust aan ons Service Center – de eerste keer is dat altijd gratis. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken naast je studie? Let hierop!

Werken terwijl je studeert levert een hoop op. Een salaris, leuke collega’s, nuttige ervaring en een kennismaking met de arbeidsmarkt:…

Word gratis lid