De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Betaald ouderschapsverlof: dit moet jij ervan weten

02 december 2022

Al bijna 25 jaar hebben ouders de mogelijkheid om ouderschapsverlof op te nemen: zo kunnen ze tijdelijk minder werken om meer tijd met hun pasgeboren kind door te brengen. Tot voor kort was dit verlof nog onbetaald. Maar sinds 2 augustus 2022 heb je recht op negen weken betaald verlof. Hierdoor kun je nóg beter focussen op je gezin en nieuwe kindje, zonder eventuele financiële zorgen. Hieronder zetten we de belangrijkste informatie over het ouderschapsverlof op een rij.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Wanneer heb je recht op ouderschapsverlof?

Beide ouders hebben recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof tijdens de eerste acht levensjaren van hun kind. Dit geldt ook voor adoptie- en pleegkinderen. Je hebt voor elk kind recht op ouderschapsverlof, maar kunt wel voor meerdere kinderen tegelijk het verlof opnemen. En heb je een tweeling? Dan heb je recht op twee keer ouderschapsverlof.

Is ouderschapsverlof betaald?

Van je 26 weken ouderschapsverlof, krijg je 9 weken een ouderschapsuitkering van het UWV. De hoogte: 70 procent van je dagloon, met een maximum van 70 procent van je maximumdagloon. Op de website van het UWV staat hoe je de hoogte van je uitkering precies berekent. Daarnaast kunnen in je cao aanvullende afspraken over betaald verlof zijn gemaakt. In dat geval krijg je de uitkering van je werkgever of brancheorganisatie.

Wanneer kom je in aanmerking voor betaald ouderschapsverlof?

Je moet de 9 betaalde verlofweken opnemen in het eerste levensjaar van je kind. De enige voorwaarden: je moet de weken opnemen vóór de eerste verjaardag van je kind en nog minstens 9 van je 26 weken ouderschapsverlof over hebben.

Hoe vraag je het verlof aan?

Je vraagt het ouderschapsverlof minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk aan bij je werkgever. Dit verzoek mag hij niet weigeren. Je werkgever regelt vervolgens met het UWV dat jij de uitkering ontvangt. Je bepaalt bovendien zelf hoe je het verlof opneemt: neem je meerdere weken achter elkaar vrij of ga je halve dagen werken? Dit kun je zelf bepalen door het in je verzoek aan te geven. Wel mag de werkgever je vragen het verlof anders in te roosteren als hij daar zwaarwegende belangen voor heeft.

Meer weten?

Heb je vragen over het ouderschapsverlof of dit artikel? Of wil je eens bespreken hoe je het ouderschapsverlof het beste kunt opnemen of aan je baas kunt voorleggen? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid