De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Betaald tijd doorbrengen met je pasgeboren kind

06 juni 2023

Heb je net een kind gekregen? Dan ben je waarschijnlijk even niet met werk bezig, en wil je dat ook helemaal niet. Gelukkig hebben alle nieuwe ouders sinds vorig jaar zomer recht op 9 weken betaald verlof. Zo heb je even alle tijd om te focussen op je familie, zonder je zorgen te maken om je inkomen. Wij leggen uit hoe dat betaalde ouderschapsverlof precies werkt.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Wanneer heb je recht op ouderschapsverlof?

Beide ouders hebben recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof tijdens de eerste acht levensjaren van je kind. Dit geldt ook voor adoptie- en pleegkinderen. Je hebt voor elk kind recht op ouderschapsverlof, maar kunt wel voor meerdere kinderen tegelijk het verlof opnemen. En heb je een tweeling? Dan heb je recht op twee keer ouderschapsverlof: maximaal 52 weken dus.

Tijdens 9 van die 26 weken ouderschapsverlof kun je een ouderschapsverlof-uitkering van het UWV krijgen. De hoogte hiervan is 70 procent van je dagloon, met een maximum van 70 procent van het maximumdagloon – op de website van het UWV staat hoe ze dit berekenen.

Wanneer kom je in aanmerking voor betaald ouderschapsverlof?

Je moet de 9 weken betaald verlof opnemen in het eerste levensjaar van je kind. Daarna heb je er geen recht meer op. Hetzelfde geldt als je al 26 weken ouderschapsverlof hebt gehad.

Hoe vraag je het verlof aan?

Je vraagt het ouderschapsverlof minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk aan bij je werkgever. Dit verzoek mag hij niet weigeren. Je werkgever regelt vervolgens met het UWV dat jij de uitkering ontvangt. Je bepaalt bovendien zelf hoe je het verlof opneemt: neem je meerdere weken achter elkaar vrij of ga je halve dagen werken? Dit kun je zelf bepalen door het in je verzoek aan te geven. Wel mag de werkgever je vragen het verlof anders in te roosteren als hij daar zwaarwegende belangen voor heeft.

Meer weten?

Heb je vragen over het ouderschapsverlof of dit artikel? Of wil je eens bespreken hoe je het ouderschapsverlof het beste kunt opnemen of aan je baas kunt voorleggen? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid