De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Behandeling uitwerking Pensioenakkoord in de Tweede Kamer

27 juli 2020
1272_pensioenakkoord

Nu alle partijen betrokken bij de uitwerking van het Pensioenakkoord hebben ingestemd, heeft minister Koolmees van Sociale Zaken de uitwerking naar de Tweede Kamer gestuurd. Op deze website is eerder gemeld dat de Vakcentrale voor Professionals (VCP), waarbij De Unie is aangesloten, “ja” heeft gezegd tegen het voorgestelde nieuwe pensioenstelsel maar “nee” tegen de voorgestelde compensatie voor de afschaffing van de doorsneesystematiek.

Bij de behandeling van de uitwerking in de Tweede Kamer op 14 juli j.l.  zijn vooral vragen gesteld over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel en over het zogenaamde “invaren” van de opgebouwde pensioenaanspraken in het nieuwe pensioenstelsel. De meeste vragen bleven onbeantwoord.

Het voorstel van de VCP om de groep rond 45 jaar te compenseren bij de afschaffing van de doorsneesystematiek, lijkt vooralsnog weinig kans te maken. Volgens Minister Koolmees heeft het voorstel in de praktijk grote nadelen en leidt het tot extra uitvoeringskosten voor werkgevers en overheid. CDA en GroenLinks wilden wel meer weten over het VCP-voorstel. Verder werd een motie aangenomen die vroeg om periodieke updates van de regering of de doelen uit het akkoord van 2019 worden behaald. Één van die doelen is voldoende compensatie voor de groep rond 45 jaar.

De oppositie in de Tweede Kamer maakte bezwaar tegen de onduidelijkheid over indexatie tijdens de overgangsperiode tot 2026, of zelfs de kans op korting van pensioenaanspraken.

De planning van de Minister is nu dat de gewijzigde wetgeving ingaat op 1 januari 2022 en dat de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel uiterlijk op 1 januari 2026 moet zijn voltooid

Meer weten

Op onze website hebben we een speciale pagina over het pensioenakkoord en de laatste ontwikkelingen. Heb je toch nog vragen? Stel ze ons gerust! Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

[print_link]

 

Gerelateerde berichten

Werken na je pensioen? Zo zit het!

Sommigen kijken tijdens hun loopbaan ontzettend uit naar het moment dat ze met pensioen mogen. Anderen kunnen het zich niet…

Word gratis lid