De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Als zzp’er aan de slag? Houd hier rekening mee

28 augustus 2020

Heb je er altijd van gedroomd om zelfstandige te worden? Je bent niet de enige. Toch doen veel mensen het niet. Omdat het er simpelweg niet van komt. Of omdat ze hun veilige vaste dienstverband niet willen opgeven. Een reorganisatie of ontslag kan ’vaak het zetje geven’ om toch de sprong in het diepe te wagen en zzp’er te worden.

Starten tijdens WW
Als je werkloos raakt, kom je meestal in aanmerking voor een WW-uitkering. Het UWV biedt verschillende mogelijkheden om vanuit een WW-uitkering je eigen bedrijf te starten, mét behoud van je uitkering. Zo kun je je eerste stappen als zzp’er zetten terwijl je de zekerheid hebt van een vast basisinkomen. Hier moet je wel toestemming voor krijgen van het UWV.

Eigen zaak
Om de hoogte te bepalen van je WW-uitkering kijkt het UWV hoeveel je hebt gewerkt in de 12 maanden voordat je werkloos werd. Had je al een eigen bedrijf voordat je je aanvraag indiende voor een WW-uitkering? Dan houdt het UWV rekening met het gemiddeld aantal uren dat je per week werkte als zelfstandige. Dit noemen ze vrijgestelde uren. Deze uren zijn niet van invloed op de WW-uitkering.

Steeds meer zzp’ers
Het aantal mensen dat start als zelfstandige is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De Unie krijgt ook steeds meer vragen van zzp’ers, bijvoorbeeld over het opstellen van contracten en algemene voorwaarden. Wil je dat we meekijken naar je opdrachtovereenkomst of een juridische check doen op de door jou opgestelde voorwaarden? We helpen je graag! Ook als je geen lid bent. Kijk dan even bij Unie Direct www.unie.nl/de-unie-direct

Ondernemerscollectief
Daarnaast wijzen we je graag op Het Ondernemerscollectief. Hier kun je als zzp’er terecht voor uiteenlopende zaken, van fiscale vragen en vragen over incasso tot en met het downloaden van modelovereenkomsten, korting op zzp-verzekeringen en korting op je boekhouding.

Ikwordzzper.nl
Ben je op zoek naar informatie die jou helpt bij het starten van je eigen bedrijf? Kijk dan eens bij Ikwordzzper.nl, Hèt platform voor startende en oriënterende ondernemers. Behalve een kennisbank, het laatste nieuws, interessante blogs en handige tools, vind je hier ook een stappenplan waarmee je de start van je onderneming tot in de puntjes voorbereid.

Meer weten
Vragen over je nieuwe zaak, het zzp-schap of naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur, per email via sc@unie.nl en telefonisch via 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Werken naast je studie? Let hierop!

Werken terwijl je studeert levert een hoop op. Een salaris, leuke collega’s, nuttige ervaring en een kennismaking met de arbeidsmarkt:…

Word gratis lid