De Unie, in jouw belang

Jouw werk en inkomen

Aangifte inkomstenbelasting: vergeet deze aftrekposten niet

07 april 2023

6 aftrekposten om rekening mee te houden bij je aangifte

Het voorjaar komt in zicht en de dagen worden steeds langer. Schuif je belastingaangifte niet te lang voor je uit, de deadline is op 1 mei. De Belastingdienst vult je aangiftebiljet al grotendeels in. Toch is het verstandig om alle gegevens extra goed te controleren, helemaal als je aftrekposten hebt. Onze partner Huis & Hypotheek Veenendaal zet de 6 belangrijkste aftrekposten voor je op een rij, zodat je niet te veel betaalt.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

  1. Zorgkosten

Heb je in 2022 veel kosten gemaakt door ziekte of invaliditeit? Die kun je tot een bepaald bedrag (het drempelbedrag) aftrekken, onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld uitgaven voor verpleging, de huisarts, tandarts en fysiotherapie. Een compleet overzicht van de aftrekbare zorgkosten vind je op de website van de Belastingdienst.

  1. Partneralimentatie

Ook partneralimentatie mag je aftrekken. Hetzelfde geldt in sommige gevallen voor andere onderhoudsverplichtingen, zoals betalingen om pensioenrechten en lijfrenten te verrekenen. Een overzicht van de aftrekbare alimentatiekosten vind je op de website van de Belastingdienst.

Aankoop huis

Heb je in 2022 een huis gekocht? Dan mag je eenmalig een aantal kosten voor de geldlening aftrekken, waaronder:

  • advies- en bemiddelingskosten hypotheekadviseur
  • bereidstellingsprovisie
  • notariskosten hypotheekakte
  • taxatiekosten om de lening te krijgen
  • kosten aanvraag Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • bouwrente die je betaalde ná tekenen van voorlopig koop-aanneemcontract, maar vóór tekenen van hypotheekakte of akte van levering
  • kosten nieuwbouwdepot, verbouwingslening of verbouwingsdepot
  1. Hypotheekrente

Ook de rente van je hypotheek kun je in box 1 aftrekken. Hiervoor geldt wel een aantal voorwaarden. Zo heb je – als je na 1 januari 2013 voor het eerst een huis hebt gekocht – 30 jaar lang recht op hypotheekrenteaftrek als je minimaal annuïtair of lineair aflost. Heb je daarvóór al een huis gekocht? Dan heb je vanaf het moment van afsluiten recht op 30 jaar hypotheekrenteaftrek, ongeacht de hypotheekvorm. Ten slotte mag je de rente alleen aftrekken als je de hypotheek hebt gebruikt voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van je eigen woning.

  1. Hypotheek oversluiten

Heb je je hypotheek overgesloten in 2022? Dan mag je eenmalig een aantal kosten aftrekken:

  • taxatiekosten
  • notariskosten nieuwe hypotheek
  • kosten hypotheekadvies en bemiddeling
  • kosten NHG
  • boeterente in verband met vroegtijdig aflossen (ook via rentemiddeling)
  • royementskosten hypotheekakte
  1. Meegefinancierde kosten

Heb je maar een deel van de hypotheek gebruikt voor je eigen woning? Dan valt dat deel in box 1: alleen van dit deel zijn de kosten aftrekbaar. Het overige hypotheekdeel – waarmee je bijvoorbeeld een nieuwe auto bekostigt – noemen we ‘meegefinancierd’. Dit deel valt in box 3: hiervan zijn de kosten niet aftrekbaar. Dus heb je bijvoorbeeld 80 procent van je hypotheek gebruikt voor je woning en 20 procent voor je auto? Dan is 80 procent van je hypotheekkosten aftrekbaar.

Aangifte uit handen geven?

Wil je liever dat een deskundige jouw aangifte doet? Dan kun je terecht bij onze partner, Huis & Hypotheek Veenendaal, ook voor onafhankelijk hypotheekadvies. Neem een kijkje op hun website of stuur een mail naar veenendaal@huis-hypotheek.nl.

Speciaal voor onze leden hebben we een mooie afspraak gemaakt met Huis & Hypotheek Veenendaal: je krijgt korting op hulp bij je aangifte inkomstenbelasting. Meer weten? Check onze Belastingservice (https://www.unie.nl/onze-diensten/fiscaal-belastingservice).

Gerelateerde berichten

Word gratis lid