
Werk is niet het belangrijkste, maar toch wel een heel groot onderdeel van je leven. Reden genoeg om het jezelf zo veel mogelijk naar je zin te maken. Dat doe je door een baan te vinden die goed bij je past: qua interesses, ambitie, financiële aspecten. Wij helpen je met deze vier tips.
1. Hoe toekomstbestendig is je werk?
Er kunnen een hoop redenen zijn waarom jij je huidige werk niet kunt uitvoeren tot je pensioen. Omdat je het niet voor altijd leuk vindt bijvoorbeeld, of omdat je ooit een nieuwe uitdaging wilt. Ook maatschappelijke, technologische of economische ontwikkelingen kunnen jouw loopbaan beïnvloeden. Van een economische crisis en faillissement van je werkgever tot automatisering van je werk: sommige veranderingen kunnen snelle en direct impact hebben op jouw toekomstperspectief.
Het ligt misschien wat voor de hand, maar om te achterhalen wat je wílt gaan doen, moet je goed nagaan wat je nu doet. Het is belangrijk om de toekomstbestendigheid van je huidige werk te toetsen. Dat bepaalt namelijk je volgende stappen. Als je regelmatig een nieuwe uitdaging nodig hebt, is dat nuttige informatie voor je zoektocht. Als er massaal geautomatiseerd wordt in een bepaalde sector ook – misschien moet je dan een andere branche overwegen.
2. Ontdek waar je gelukkig van wordt
Vervolgens zul je moeten bepalen wat jouw droombaan eigenlijk is. In andere woorden: welk werk zie jij jezelf wel doen, waar zou je goed in zijn en blij van worden? Begin ook hiervoor bij je huidige werk – of misschien wel je vorige baan. Welke werkzaamheden blink je in uit? Wat voor taken vind je leuk, en welke absoluut niet? Je huidige of vorige werk is vaak een uitstekend referentiekader om te achterhalen wat je nou eigenlijk wilt – je hebt het immers al gedaan!
Natuurlijk kun je jouw fantasie ook de vrije loop laten. Droom gerust over bepaalde banen, organisaties of sectoren. Vraag ook eens rond bij familie of vrienden: wat voor werk doen zij precies, en hoe bevalt hen dat? Wat zien zíj jou eigenlijk doen? Allemaal nuttige informatie. Bij concrete interesse in een functie kun je zelfs proberen om een dagje mee te lopen, zodat je van dichtbij meemaakt hoe dat werk is.
3. Stippel de route naar je droombaan uit
Heb je een idee waar je terecht wilt komen? Dan is het nu tijd om echt aan de slag te gaan. Ga goed na hoe je jouw droombaan gaat bemachtigen. Heb je bijvoorbeeld nog aanvullende kennis of vaardigheden nodig? Onderzoek dan welke training, cursus of opleiding je nodig hebt om die op te doen.
Nu ben je helemaal klaar om te solliciteren. Als het goed is, heb je inmiddels veel nagedacht over deze droombaan: waarom je het werk wilt uitvoeren, waarom je er goed in zou zijn. Allemaal belangrijke argumenten, die je zó in je motivatiebrief kunt verwerken. Denk er ook aan om je cv en eventueel je LinkedIn-profiel te updaten .
4. Word Toekomstpro(o)f!
Bovenstaande tips kunnen een hoop schelen in de zoektocht naar je droombaan. Toch is het echt niet zo makkelijk om je loopbaan uit te stippelen – helemaal als je nú je baan dreigt te verliezen of op zoek bent naar nieuw werk. Denk er daarom eens aan om de hulp van een ervaren werkcoach in te schakelen! De betrokken coaches van Toekomstpro(o)f – een initiatief van VCP en De Unie – helpen jou graag aan een fantastische nieuwe baan. En het allerbeste: dat doen ze helemaal gratis!
Meer weten
Neem een kijkje op de website van Toekomstpro(o)f voor meer informatie over de gratis werkcoaching op maat. Of neem contact op met ons Service Center. We zijn elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.