De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Een reorganisatie, faillissement, boventalligheid of ontslag: allemaal gebeurtenissen waardoor je werkloos kunt raken. Werkloosheid is een van de ingrijpendste gebeurtenissen die je kunt meemaken, of je er nu vrijwillig voor kiest of niet. De zorg over je maandelijkse inkomen neemt toe en je krijgt te maken met een flink aantal formaliteiten, rechten en plichten.

Wat doen wij voor je?

In de wirwar aan wet- en regelgeving helpen onze experts je weer op weg. Ben je werkloos geworden? Dan staan we voor je klaar en begeleiden we je, bijvoorbeeld in het contact met het UWV.

Beëindigingsovereenkomst

Het kan natuurlijk zijn dat je samen met je werkgever besluit je contract te beëindigen. Dan komt er ‘met wederzijds goedvinden’ een einde aan je dienstverband. Dit moet worden vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst.

Werkloos door reorganisatie

Heb je ondersteuning nodig tijdens een reorganisatie? Kijk dan op deze pagina.

Recht op WW-uitkering

Ben je werkloos of raak je binnenkort je baan kwijt? Dan heb je mogelijk recht op een uitkering op grond van de Werkloosheidswet: de WW-uitkering. Om hier aanspraak op te maken, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. We hebben de zes belangrijkste op een rij gezet:

  • Je hebt de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt.
  • Je bent (gedeeltelijk) werkloos als je minimaal 5 uur per week verliest. Werkte je minder dan 10 uur per week, dan moet het urenverlies minimaal de helft zijn.
  • Je bent beschikbaar voor werk.
  • Van de 36 weken voordat je werkloos werd, heb je minimaal 26 weken gewerkt.
  • Je bent niet verwijtbaar werkloos: je hebt niet zelf ontslag genomen en bent niet om een dringende reden ontslagen. Een dringende reden is bijvoorbeeld als je je hebt misdragen.
  • Je bent verzekerd voor de WW. Dit ben je automatisch in loondienst van een werkgever.
Hoogte en duur

Het UWV bepaalt de hoogte van je WW-uitkering. Hierbij gaan ze uit van je loon over de 12 maanden voordat je werkloos werd.

Bereken de hoogte van je WW-uitkering

Uitkering aanvragen

Je vraagt je WW-uitkering aan bij het UWV. Dit kun je doen vanaf je laatste week voor ontslag, tot uiterlijk zeven kalenderdagen na je ontslag. Let op: vraag je uitkering op tijd aan, maximaal één dag nadat je werkloos bent geworden. Meer informatie vind je op de website van het UWV

Het aanvragen van de WW-uitkering kan middels de volgende link: https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/uitkering-aanvragen/inschrijven

Ingangsdatum

Het UWV beschouwt je pas als werkloos na de wettelijke of contractuele opzegtermijnDus ook als je met je werkgever een eerdere einddatum afspreekt, gaat je WW-uitkering pas in vanaf het einde van deze ‘fictieve opzegtermijn’.

Je staat er niet alleen voor

Heb je hulp of advies nodig, bijvoorbeeld omdat je niet weet of je recht hebt op een WW-uitkering? Bel ons gerust, wij zoeken het graag met je uit. Ons Service Center is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, via 0345 851 963 of sc@unie.nl.

De Unie op social media

Ben je werkloos en kun je wel wat hulp gebruiken?

Bel of mail ons gerust.

Wij helpen je graag verder!